Magyar-szlovák: hátranézve előre

Egy pozsonyi külügyi szakértő szerint a szlovák-magyar viszony legnagyobb akadálya az, hogy egyesek úgy akarnak előrehaladni, hogy állandóan hátrafelé néznek.

- Mi már húsz éve úgy igyekszünk előrehaladni, hogy közben hátrafelé nézünk. Próbáljuk ki ezt a valóságos életben, s meglátjuk, hányszor botlunk meg - jelentette ki Imrich Marton, a szlovák külügyminisztérium magyar-szlovák kapcsolatokkal foglalkozó szakértője a pozsonyi közszolgálati televízióban, a kettős állampolgárságnak szentelt vasárnapi vitaműsorban.

Marton szerint a probléma megoldásához arra lenne szükség, hogy a magyar fél fenntartások nélkül fogadja el a szlovákiai magyarok szlovák állampolgárságát, míg a szlovák fél az érintettek magyar nemzetiségét. - Úgy vélem, a probléma lényege annak megértésében rejlik, illetve mindkét félnek el kellene ismernie, hogy Szlovákiában a Szlovák Köztársaság állampolgárai élnek, és hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárainak, illetve néhányuknak magyar a nemzetisége - szögezte le a szakértő.

- A magyar fél a mondat első felére összpontosíthatna, és végre elfogadhatná, hogy (az itt élő magyarok) a Szlovák Köztársaság állampolgárai, itt élnek, itt dolgoznak és a Szlovák Köztársaság lojális állampolgárai vagy legalábbis lojális állampolgároknak kellene lenniük. Nekünk, szlovákoknak pedig talán tiszteletben kellene tartanunk, hogy a Szlovák Köztársaság ezen állampolgárai magyar nemzetiségűek, és hogy kissé más nyelven beszélnek - fejtette ki Marton. Szerinte mindkét oldalon probléma van, s meggyőződése, hogy a kétoldalú problémák kétoldalú megoldást követelnek meg.

Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete rámutatott: minden kényesebb szlovák-magyar téma gyakorlatilag mindig a múltról való vitába torkollik. - Úgy látom, hogy sem a magyar, sem a szlovák fél sincs még mentálisan felkészülve arra, hogy ne bolygassa állandóan a múltat, és a jövőbe tekintsen - vélekedett a volt diplomata. Szerinte addig, amíg nem változik meg a felek gondolkodásmódja, minden vita kiút nélküli marad.

Petőcz Kálmán, a somorjai Kisebbség-kutató Intézet programigazgatója szerint a szlovák fél nagyon túloz, amikor szinte állandóan és mindenben, ami Magyarország vagy a magyarok felől jön, ellenséget lát. - Szlovákiának és a szlovákoknak világosan látniuk kell, hogy Magyarország és a magyarok nem ellenségei Szlovákiának és a szlovákoknak - húzta alá Petőcz. Szerinte Pozsonynak sokkal higgadtabban kellene reagálnia a magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénytervezetre, s meggyőződése, hogy az új magyar és a szlovák kormány felállása után van tér a diplomáciai tárgyalásokra, amelyeken megvitathatóak a vitás kérdések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.