Megkezdődik a szécsényi nyilatkozat végrehajtása

Magyarország és Szlovákia már októberben megkezdi a szécsényi kormányfői nyilatkozat mind a tizenegy pontjának végrehajtását, és novemberben kiértékeli, hogy mennyit lépett előre - ebben állapodott meg Balázs Péter és Miroslav Lajcák.

A két ország diplomáciai vezetője csaknem egy órán át, az ENSZ New York-i közgyűlésének margóján egyeztetett Bajnai Gordon és Robert Fico miniszterelnökök két héttel ezelőtti találkozója nyomán, majd a sajtó rendelkezésére állt.

Mint elhangzott: a jövő hétre elkészülő közös akcióterv részeként rendőrségi munkacsoportot hoznak létre, illetve jobban előkészitik a jövőben a magas rangú állami látogatásokat - hogy ne ismétlődhessen meg Sólyom László államfő esete, akit nem engedtek be északi szomszédunk területére.

Balázs a szlovák nyelvtörvényről azt mondta: nem látni még pontosan, hogy mi a jogszabály tartalma, ugyanis nincsen hozzá végrehajtási utasítás, de szavai szerint "jó lenne hozzáigazítani az élethez és a nemzetközi követelményekhez." - Mindent, amit tudunk, egymás között kell megoldanunk, de ez egyáltalán nem zárja ki, hogy a kettőnk által közösen elfogadott normákat igénybe vegyük - mondta.

Pár nappal ezelőtt Bajnai Gordon kormányfő is arról beszélt egy New York-i magyar fórumon, hogy a szlovák terveket "az európai normák zubbonyába" kell kényszeriteni. De Balázs Péternek nyugtatgatnia kellett szlovák kollégáját a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúja miatt, amelyet leckéztetőnek, kioktatónak találtak Pozsonyban. Lajcák - rámutatva azért a nyilatkozat fogadtatására - azt mondta: elfogadja magyar kollégája magyarázatát, miszer int nem interpretált nyilatkozatainak, hanem élőben hallható saját szavainak adjanak hitelt.

 

Miroslav Lajcák szlovák és Balázs Péter magyar külügyminiszter kezet fog az ENSZ New York-i székháza előtt 2009. szeptember 24-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.