Magyar-magyar: közeledés helyett osztódás

Élesen ellenezte az MKP és a Híd-Most együttműködését és esetleges közös listaállítását a jövő évi szlovákiai megyei voksolások előtt Csáky Pál.

– A Híd szétesőben van. Hétről hétre többen távoznak a pártból. Ezért meg kellene várni a földrengés végét Bugáréknál. Úgy gondolom, hogy a kilátásba helyezett együttműködés ostoba fölösleges projekt, ami nekünk több bajt, mint hasznot hozhat, hiszen az előző regionális választásokon az MKP jelöltjei a magyarok lakta térségekben nagy fölénnyel győztek – közölte a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva a Magyar Közösség Pártjának vezetőségi tagja és volt elnöke.

Megkeresésünkre Berényi József kifejtette: a márciusi parlamenti választások előtt a Híd utasította el közös választási lista állítását, most pedig szelektív javaslattal állt elő, mert csupán megyei szinten indítványoz együttműködést. – A két párt közötti együttműködés csak akkor lehetséges, ha országos viszonylatban is valóra válik, s ha a Híd szorgalmazni fogja az MKP részvételét az alakuló szlovákiai jobbközép ellenzéki táborban – szögezte le a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla elmondta: a Híd válsága csupán Csáky vágyálma, nem pedig a valóság. – Néhányan valóban távoztak, amit a megtisztulási folyamat részeként értékelünk, ugyanakkor a tagságunk létszáma növekedett, még a színtiszta szlovák árvai (Orava) térségében is alakultak új helyi szervezeteink – mondta a pártelnök. – A Híd és az MKP között a nyáron megkezdett érdemi párbeszéd további lépcsőfoka lehetne a megyei választásokon való együttműködés – vélekedett Bugár.

Nem kizárt azonban az sem, hogy további felvidéki politikai tömörülés lép porondra. Ugyanis a dél-szlovákiai Búcson bejelentették: új párt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség megalapítására készülnek, s megkezdték a bejegyzéshez szükséges tízezer támogató aláírás gyűjtését. – Célunk a szlovákiai magyarság egységes érdekképviselete, hogy a legközelebbi képviselőházi választásokon 110 ezer magyar voks ne kerüljön a kukába. Ez történt idén márciusban az MKP-ra adott szavazatokkal, mert ez a párt nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba – közölte Fehér Csaba, aki éveken át az MKP Nyitra megyei képviselője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.