Magával viszi Putyin a hatalmat

Bár formálisan háromnegyedrészt új miniszterekkel állt fel az új orosz kormány, a kormányfői székből az elnökibe visszaülő Vlagyimir Putyin kedden már magas beosztásba helyezte több egykori miniszterét az elnöki adminisztrációban. Az orosz lapok szerint a Kremlbe visszatért Putyin továbbra sem fogja elengedni Dmitrij Medvegyev kezét, ahogyan az elmúlt négy évben sem tette, amikor Medvegyev államfő volt. Medvegyev egyébként most belépett a kormánypártba, az Egységes Oroszországba.

A kormányból távozott a belügyminisztériumot nyolc éven át irányító Rasid Nurgalijev, akiből egy nappal később már az orosz Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetője lett, és emellett az Észak-Kaukázus ügyeinek koordinálása is feladatai között lesz. Az energetikai ügyeket összefogó Igor Szecsin, aki a legutóbbi kormányban Putyin egyik miniszterelnök-helyettesi posztját is betöltötte, szintén a Kremlbe távozik. A gazdasági, a szociális, az oktatási tárcák vezetői pedig Putyin elnöki megbízottjaiként kaptak posztot a Kreml apparátusában, amelynek vezetését már decemberben átvette Putyin bizalmasa, Szergej Ivanov egykori védelmi miniszter. Elemzők szerint ez is jelzi, hogy a miniszterek súlyának csökkenése várható a Putyin körüli megbízottakkal szemben, legalábbis ott, ahol új ember került az immár kormányfőként tevékenykedő Medvegyev kormányába.

A kulcspozíciókban ugyanis maradtak Putyin emberei: Szergej Lavrov immár nyolc éve irányítja a külügyminisztériumot, de megőrizte posztját Anatolij Szergyukov védelmi miniszter is. Első miniszterelnök-helyettes maradt Igor Suvalov, akit 2008-ban Putyin a Kremlből hozott magával a kormányba. Igaz, a hét további miniszterelnök-helyettes között ott van Arkagyij Dvorkovics, aki Medvegyev elnöki tanácsadója volt, de inkább ő számít kivételnek: hasonló posztjon van a már decemberben kinevezett Dmitrij Rogozin, aki korábban Oroszország képviselője volt a NATO brüsszeli központjában, most pedig a hadiipar fejlesztéséért lesz felelős. (A kiszólásairól ismert, öt nyelven beszélő, nacionalista meggyőződést valló politikust a védelmi miniszteri poszt egyik várományosának is tartották.) Megőrizte hasonló beosztását az elnöki adminisztráció helyettes vezetői posztjáról a kormányba még decemberben átnyergelt Vlagyiszlav Szurkov is. A "Kreml főideológusának" tartott 48 éves politikus – akinek a nevéhez kötődik a szuverén demokrácia kifejezés, valamint több párt és ifjúsági mozgalom létrehozásának projektje – a kormányban már a modernizációért felel.

Emellett a kormány összetételének változása sem földrengésszerű: több esetben a korábbi helyettesek vették át a tárcák vezetését. Nem lett kegyvesztett tehát Alekszej Kudrin korábbi pénzügyminiszter sem, hiszen a posztot a tárcánál hét éve helyettes vezető Anton Sziluanov vette át.

Ez azért is sokatmondó, mert ősszel Kudrin kisebb lázadással vált ki a kormányból, miután bejelentette: nem kíván a kormányfővé váló Medvegyev minisztereként dolgozni, miután pazarlónak tartja Medvegyev meghirdetett programját. Medvegyev még elnökként azonnal lemondásra szólította őt fel. Az akkor még kormányfő Putyin nem védte meg különösebben. Kudrin ráadásul ezután a decemberi parlamenti választásokkal kapcsolatos csalások nyomán megindult tüntetéssorozat egyik aktív támogatója lett, nyíltan ellenzéki felszólalásokkal. Putyin azonban ezután is többször elismerte a pénzügyi szakember eredményeit, mindenekelőtt a gazdasági válság átvészelésében nagy szerepet játszó stabilizációs alap létrehozását, amely az energiaexport extrahasznából gyarapodott fel. Helyettesének mostani kinevezése a Kudrin által megszabott irány továbbvitelét jelenti. Egyébiránt Kudrint korábban afféle titkos kormányfőjelöltnek is tartották, arra az esetre, ha Medvegyev valamilyen okból idő előtt távozna posztjáról.

 

 

 

Putyin és csapata a Kremlben
Russian President Vladimir Putin (R) chairs a meeting of the new cabinet team in Moscow's Kremlin May 21, 2012. President Putin unveiled a government dominated by loyalists on Monday, tightening his grip on the economy and limiting Prime Minister Medvedev's ability to pursue his reform agenda. REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool(RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.