Magas rangú tálib parancsnokot likvidáltak Afganisztánban

Mullah Ibrahimmal egy légicsapás végzett.

Ezt az afgán biztonsági erők is megerősítették. Tájékoztatásuk szerint  Mullah Ibrahim szombat este, a Nimrúz tartománybeli Hasroad  körzetében halt meg. Szarvar Szubat tartományi kormányzó azt mondta, hogy a  támadást az afgán biztonsági erők kérésére hajtották végre a fővárostól,  Kabultól 790 kilométerre fekvő területen.

Ibrahim a közelmúltban  érkezett a körzetbe Kandahár tartomány déli részéből, hogy tálib felkelők egy  csoportját vezesse. Tavasszal vette át az irányítást, akkor, amikor a tálibok az évszakra jellemző hagyományos offenzívájuk során inzenzívebbé teszik  a kormány és az  országban állomásozó nemzetközi erők elleni harcukat. A szélsőségesek egyelőre nem kommentálták, hogy Nimrúzban mi történt.

Eközben a belügyminisztérium arról tett bejelentést, hogy Nangarhar, Parvan, Zabul, Uruzgan, Vardak és Ghazni tartományban zajlik az afgán biztonsági erők és a NATO egységeinek közös tisztogató akciója, amelyben péntek óta 36 tálibot likvidáltak. Szombaton Kabuban meghalt egy afgán katona is. Vele egy kabuli támaszponton külföldi bajtársak végeztek, miután tüzet nyitott rájuk. A hasonló támadásoknak – amikor afgán katonák támadnak külföldiekre – a katonai zsargonban green on blue a neve; a szövetségesek emberveszteségeinek 15 százalékáért ezek a támadások a felelősek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.