Magas tisztséget betöltő ügyvédet vettek őrizetbe Törökországban

A török rendőrség őrizetbe vette kedden a délkelet-törökországi Diyarbakir város ügyvédi kamarájának elnökét, aki a vád szerint megnyilvánulásával hozzájárult a hatóságok által terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) propagandájának terjesztéséhez - jelentették hírügynökségek szemtanúk elmondása alapján.
Az ismert ügyvéd, Tahir Elci letartóztatására nem sokkal a november 1-jén esedékes parlamenti választások előtt, a PKK és a biztonsági erők között nemrég kiújult konfliktus közepette került sor.

Elci a CNN Türk hírtelevízió vitaműsorában múlt héten úgy fogalmazott, a PKK nem terrorszervezet, hanem fegyveres politikai mozgalom.
A rendőrség kedden hajnali 2 órakor diyarbakiri irodájában vette őrizetbe az ügyvédet, miután egy isztambuli bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. A CNN Türk élőben közvetítette, ahogy az iroda előtt munkatársai tiltakoztak az őrizetbe vétel miatt, azt skandálva: "Tarih Elci nincs egyedül".

A PKK, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tart számon, 1984 óta folytat fegyveres harcot a nagyobb kurd függetlenségért Törökország délkeleti részén. A harcok során eddig mintegy 40 ezer embert halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.