Magányos merénylet készült az amerikai Kongresszus ellen

Az FBI őrizetbe vett egy férfit az egyesült államokbeli Ohióban, akiről azt valószínűsítik, hogy terrortámadást tervezett végrehajtani a washingtoni Capitolium ellen.
A bírósági iratok szerint az Iszlám Állam (IS) által inspirált, húszéves Christopher Cornell feladata az lett volna, hogy megöljön egy kormányzati tisztviselőt. A férfit régóta nyomon követték a titkosszolgálat emberei, és szerdán el is fogták, miután lőfegyvereket vásárolt – írja a BBC.

Cornell akkor került az FBI látószögébe, amikor augusztusban közösségi oldalán nyíltan kiállt a radikális iszlamista szervezet mellett. A férfi Raheel Mahrus Ubaydah álnéven közölt bejegyzéseket Twitter-oldalán.

A bírósági dokumentumok szerint a gyanúsított együttműködő volt az FBI informátoraival. Cornell elmondta, hogy nem az IS nevében készült támadásokat végrehajtani, hanem saját dzsihádista indíttatásból.

Az informátor a Twitteren kezdett beszélgetni a merénylet előkészítésével vádolt férfival. Üzenetváltásaikból kiderült, hogy Cornell valóban saját indíttatásból készült támadásra. Az informátor októberben találkozott először a férfival, aki fegyvereket kért tőle, de nem közölte, miért lenne rájuk szüksége. A második találkozón Cornell állítólag felfedte, hogy az amerikai Capitolium ellen készül bombamerényletet végrehajtani, és az épület dolgozói és képviselői ellen tervez fegyveres támadást. A férfi az amerikai Kongresszus tagjaira úgy tekintett, mint ellenségeire.

Egy cincinnati különleges ügynök elmondása szerint a nyomozás alatt a város lakossága nem volt veszélynek kitéve. Az ügyészek szerint a férfi már bombák után kutatott az interneten, és tervezte utazását Washingtonba.

Cornell apja szerint bár fia közölt uszító és dzsihádista üzeneteket, nem lett volna képes egy terrortámadást végrehajtani. John Cornell az ABC tévécsatornának elmondta, hogy fia nemrég tért át az iszlámra, mikor elveszettnek és sebezhetőnek érezte magát a középiskolában. A férfi hozzátette, hogy Cornell sosem beszélt semmiféle erőszakról neki vagy édesanyjának. Ő anyuci kicsi fia, az anyjának elmondott mindent – zárta véleményét az apa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.