Magánkihallgatáson fogadta a pápa a palesztin elnököt

Magánkihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa csütörtökön a Vatikánban Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

A katolikus egyházfő az apostoli palota könyvtárában tartott 15 perces magánkihallgatás kezdetén a palesztin elnököt annak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel  és Barack Obama amerikai elnökkel a múlt hónapban tartott háromoldalú találkozójáról kérdezte.

A háromoldalú megbeszélésen, amelyre az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából New Yorkban kerítettek sort, Obama a múlt év végén megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások hivatalos újrakezdésére ösztönözte tárgyalópartnereit. Ez utóbbiak csak abban állapodtak  meg, hogy tovább tárgyalnak ennek lehetőségéről.

Abbász a magánkihallgatáson egy Jeruzsálemet ábrázoló mozaikkal ajándékozta meg a katolikus egyházfőt, amelyen angol és arab nyelvű felirat hirdette, hogy "Jeruzsálem, az arab kultúra fővárosa".

A pápa a római Szent Péter teret ábrázoló ón domborművel lepte meg a palesztin elnököt.

A magánkihallgatás után Abbász Tarcisio Bertone bíborossal, a  vatikáni államtitkárság vezetőjével (kormányfővel) és más tisztségviselőkkel folytatott megbeszélést. A Vatikán közleménye szerint a felek igazságos és tartós megoldást szorgalmaztak az izraeli-palesztin konfliktusra, s ennek keretében minden fél jogait tiszteletben kell tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.