Maffiavád a műtrágyakirály ellen

Oroszországban az eddiginél súlyosabb bűncselekménnyel, bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják az Uralkalij orosz óriáscég vezérigazgatóját, aki továbbra is Minszkben van házi őrizetben - erősítette meg kedden a Szövetségi Nyomozó Bizottság.

Vlagyiszlav Baumgertnert a hivatalos megfogalmazás szerint "bűncselekmény közvetlen szervezésével és az abban résztvevők irányításával" gyanúsítják. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik a világ egyik legnagyobb káliumműtrágya-kombinátjának vezetőjét. Az üzletember korábban a Beloruszkalij felügyelő tanácsát is irányította. Baumgertnert először Moszkvában is hivatali visszaéléssel gyanúsították meg. A kálium műtrágyát előállító orosz óriáscég vezérigazgatóját augusztus 26-án vették őrizetbe a minszki repülőtéren, nem sokkal az után, hogy a fehérorosz miniszterelnökkel tárgyalt. Egy hónapig az állambiztonsági szervezet börtönében őrizték, majd házi őrizetbe helyezték.

Baumgertnert a fehérorosz hatóságok azzal gyanúsítják, hogy befolyásolta az általa vezetett orosz óriáscég döntését, amely felmondta az együttműködést a Beloruszkalij nevű fehérorosz vállalattal. A két cég közösen működtetett egy konzorciumot, amely a világ káliumműtrágya-termelésének több mint negyven százalékát adta. Ezzel mintegy 100 millió dolláros (körülbelül 22  milliárd forint) kárt okozott Fehéroroszországnak. A minszki hatóságok a közös cég vezető testületének több más orosz tagját is büntetőeljárás alá vonták.

Az Uralkalij és a Beloruszkalij közötti nézeteltérések miatt Oroszország kereskedelmi korlátozásokat helyezett kilátásba Fehéroroszországgal szemben. Moszkva az év hátralévő részében csökkenti a szomszédos országba irányuló kőolajszállítást. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő októberben közölte, hogy amennyiben Baumgertner ellen a megfelelő eljárást folytatják le hazájában, akkor kiadhatják őt Oroszországnak.

Az orosz nyomozó hatóság Baumgertner kiadatására kérte a fehérorosz hatóságoktól, és a kérelmet továbbították Minszkbe - igazolták vissza az orosz főügyészségen. Ezt megelőzően a moszkvai kerületi bíróság távollétében elrendelte az Uralkalij vezérigazgatójának és első helyettesének, Konsztantyin Szolodovnyikovnak a letartóztatását.

Miután kiderült, hogy Baumgertnert Moszkvában bűnszövetkezetben elküvetett bűncselekményekkel vádolták meg, Londonban 4,4 százalékot estek az Uralkalij részvényei a londoni tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.