Maffiamódszerekkel bújik ki a szankciók alól Észak-Korea

Fedőcégek és a nagykövetségekről irányított kétes ügyletek – egy szerdán nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés szerint Észak-Korea bűnszervezeteket idéző, kifinomult módszerekkel próbálja megúszni az atom- és a rakétaprogramja miatt ellene hozott büntetőintézkedések hatásait.
Kim Dzsong Un a 2014-es választásokon voksol. Vajon kire adta le szavazatát? KCNA / Reuters

A világszervezet egyik szakértői csoportja évente értékeli a büntetőintézkedéseket, amelyek – derül ki a dokumentumból – jelenlegi formájukban aligha fogják térdre kényszeríteni Kim Dzsong Un rezsimjét. A fél világon átívelő pénzügyi tranzakciók nemzetközi bűnszervezetek és kábítószer-kartellek machinációit idézik.

Az egyik nemzetközi visszhangot kiváltó eset – emlékeztet a Reuters – tavaly júliusban történt, amikor a panamai hatóságok lefoglaltak egy észak-koreai hajót, a Csong Cson Gangot, amely Kubából futott ki rakéta- és MiG-alkatrészekkel tízezer tonna cukorba rejtve. A hajón lefoglaltak Észak-Korea havannai nagykövetségéről származó dokumentumokat is. Ezek arról szóltak, hogyan kell a szankciók hatálya alá eső árukat – többek között fegyvereket – álcázni, az ügyletet pedig egy szingapúri közvetítő cég, a Chinpo Shipping intézte, amely ugyanazon a címen van bejegyezve, mint Phenjan helyi kirendeltsége.

De hasonlóan kétes ügylet főszereplője volt később a nemzeti légitársaság, az Air Koryo is. Bár azt a szankciók nem tiltják, hogy a rezsim utasszállító repülőgépeket vásároljon, a közkeletű gyanú szerint ezt kiskapunak használva 2012-ben a rezsimnek valószínűleg rakéta-alkatrészekhez is sikerült hozzájutnia, köszönhetően nyolc Hongkongban bejegyzett cégnek. Észak-Korea atom- és rakétaprogramjának a sorsa nagyrészt még mindig a beszállítókon múlik. A szankciók elvileg ezeket az ügyleteket akarják lehetetlenné tenni.

A 127 oldalas jelentést szerdán nyolc szakértő tette le az asztalra. Nemsokára az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt landol, de az nem valószínű, hogy csak a megállapításai miatt új büntetőintézkedésekről döntenének Phenjan ellen – írja kommentárjában a Reuters.

Eközben Észak-Koreában nyilvánosságra hozták a közel százszázalékos részvétel mellett tartott vasárnapi parlamenti választások befutóinak a névsorát. A 687 fős törvényhozás évente csak néhányszor ül össze – Kim Dzsong Un bólogatójánosnak használja a döntései jóváhagyásához –, de megfigyelők szerint a névsor arra azért jó, hogy kiderüljön, éppen ki élvezi a fiatal diktátor kegyeit.

A kötelező győzteseken túl – vasárnap képviselő lett Ma Von Csun pártpénztárnok, Dzsang Dzsong Nam védelmi miniszter és Cso Rjong Hae, a rezsim második embere, a párt négytagú politikai bizottságának a vezetője – akad egy-két meglepő név is. Az egyik kétségkívül Kim Kjong Huj nagynénje, a kivégzett királycsináló nagybácsika, Csang Szong Tek özvegye, aki úgy tűnik, nem maradt kegyvesztett, és parlamenti képviselőséggel vigasztalódhat az egykor nagyhatalmú férj halála után.

De amíg a hadsereg politikai igazgatói tisztségét is betöltő Cso bekerülése rácáfol azokra a pletykákra amelyek szerint nemrég feszültségek támadtak Kim Dzsong Un és a második ember viszonyában, van egy nagy hiányzó is. A 687 képviselő között nincs ott Kim húga, a valószínűleg 26 éves Kim Jo Dzsong.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.