Maffiakapcsolatai miatt kitiltották az USA-ból az orosz sztárt

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségénél tüntettek kedden Grigorij Lepsz orosz sztárénekes rajongói, mert az amerikai hatóságok nemrég beutazási és tartózkodási tiltólistára tették a népszerű popénekest maffiakapcsolatai miatt.

A tiltakozó megmozdulást annak ellenére megtartották, hogy Lepsz arra kérte híveit, tartózkodjanak a meggondolatlan lépésektől, amelyek csak ronthatnak az amúgy is bonyolult helyzeten. Az énekes producere útján később elhatárolódott az akciótól.

Már több mint 44 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amelynek kezdeményezői azt követelik, vegyék le a tiltólistáról az orosz énekest. Ahhoz, hogy a hatóságok foglalkozzanak a petícióval, 100 ezer aláírásnak kell összegyűlnie.

A büntetőintézkedést az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma kezdeményezte október végén mások mellett Grigorij Lepsz (eredeti nevén Lepsveridze) ellen. Az énekes a feltételezések szerint kapcsolatba hozható a Baráti kör nevű nemzetközi szervezett bűnözői csoporttal. A popénekest azzal gyanúsítják, hogy futárként a szindikátus egyik vezetője, az Egyesült Arab Emirátusokban élő Vlagyiszlav Leontyev nevében szállított pénzt valakinek. Lepsz a tiltás miatt nem tarthatja pénzét amerikai bankokban sem, és az ott lévő számláit zárolják.

Egy másik ismert orosz popénekes, Joszif Kobzon 1995 óta szerepel az amerikai tiltólistán, ugyancsak feltételezett maffiakapcsolatai miatt. A hatalom köreiben is kedvelt művész parlamenti képviselőként tevékenykedik, és hiába kért vízumot tavaly az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén. Kobzon elmondta az orosz állami televíziónak, hogy kollégája, Grigorij Lepsz elkeseredve hívta fel, miután megtudta, hogy feketelistára került, de ő azt javasolta neki, ne is törődjön ezzel.

Lepsznek az orosz külügyminisztériumtól kezdve parlamenti képviselőkön keresztül sokan segítenek. Ő maga nevetségesnek és képtelenségnek nevezte a gyanúsítást.

"Törvénytisztelő állampolgár vagyok. Ha az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bűnözőnek tart, akkor hantolják csak ki Frank Sinatrát és ültessék le. Ez ugyanolyan abszurd lenne, mint a velem kapcsolatos vádak vagy az iraki atombombáról kitalált mítosz" - írta internetes oldalán az Oroszországban és a Független Államok Közössége országaiban töretlenül népszerű előadóművész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.