Maffiaháború jöhet az utcai kivégzés után

Az orosz alvilág Matuzsálemjét és máig befolyásos alakját, a 75 éves Aszlan Uszojant fényes nappal lőttek le Moszkva belvárosában.

Uszojan éppen egy étteremből jött ki abban az utcában, amelyben néhány száz méterrel arrébb a moszkvai magyar kulturális intézet is áll, amikor a halálos lövések érték.

A távcsöves puskából hat lövés érte Uszojant, egy pedig az étterem egyik női alkalmazottját, aki azonban nincs életveszélyben. Az alvilágban „Haszan apóként” ismert maffiózót a támadás után kómában kórházba vitték, de életét már nem tudták megmenteni. A Tbilisziben született, kurd-ezid származású Uszojan két éve már túlélt egy hasonló támadást.

– Biztosan nem lesz olyan maffiaháború, amilyen a kilencvenes években történt volna egy ilyen gyilkosság után – írta a Kommerszantban az orosz lap bűnügyi rovatvezetője. Makszim Varivgyin szerint Uszojan az „alvilág nyugdíjasának” számított, aki már nem befolyásolta érdemben az alvilág működését. Ezért nem is világos, ki érdekében állhatott a gyilkosság, vélte az újságíró. Más források szerint azonban a maffiózónak érdekeltségei voltak a Szocsi körül folyó útépítésekben is, amelyek – sok más ingatlanberuházási és infrastrukturális fejlesztéssel együtt – jövedelmező üzletet jelentenek a 2014-es téli olimpiának otthont adó, a Fekete-tenger partján fekvő városban.

Kevésbé optimista az alvilági békével kapcsolatban Alekszandr Kulikov volt belügyminiszter. Ő az ITAR-TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélte, hogy a kilencvenes években bebörtönzött maffiózók közül sokan most kerültek szabadlábra, így megindul a pozícióharc az alvilágban. Ennek lehetett áldozata Uszojan. – A támadások új hullámára lehet számítani – mondta Kulikov. Vele ért egyet az Egységes Oroszország parlamenti képviselője, Alekszandr Hinstejn is. A biztonsági és korrupcióellenes parlamenti bizottság helyettes vezetője szerint az elmúlt években nőtt az utcai leszámolások száma, és a helyzet várhatóan rosszabbodni fog Uszojan likvidálásával. – Nehéz megmondani, hogy pontosan milyen érdekeltségei voltak, de mindenképpen befolyásos személyiségről van szó, aki alvilági hatalmát a szovjet időkből is át tudta menteni – mondta Hinstejn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.