Maduro tárgyalni hívta Obamát

Caracasban újra felvonultak a venezuelai elnök és az ellenzék hívei. John Kerry amerikai külügyminiszter a tárgyalási ajánlatra nem reagált, de újra elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben.

Ellenzékiek tízezrei vonultak fel szombaton Caracas egyik sugárútján, a Francisco de Mirandán. Sokan virágot hoztak, jelezve, hogy békével tüntetnek. A szónokok egybehangzóan az erőszak ellen emelték fel szavukat, és követelték az utóbbi tíz nap demonstrációi során letartóztatottak, köztük Leopoldo López, a Népi Akarat (VP) ellenzéki párt vezetője szabadon engedését. A nagygyűlést követően a főváros Altamira kerületében azonban koraeste újra összecsapásra került sor radikális fiatalok és rendőrök között, a köveket dobálókat könnygázzal és vízágyukkal oszlatták. 23 embert vittek különféle sérülésekkel kórházba.

Közben Caracas központjában a caracasi kormány hívei is felvonulást tartottak. A Miraflores palotánál a Nicolas Madura elnök ezúttal is azt állította, hogy puccskísérlet zajlik az országban az Egyesült Államok támogatásával. Mint állította, Venezuelában fejlett  a demokrácia, de az országnak nincs demokratikus ellenzéke.

A hivatalos adatok szerint a február 12 óta tartó demonstrációkban tízen haltak meg. A főügyészség szerint eddig 24 őrizetbe vett személy esetében lehet vandalizmus és erőszak miatt vádat emelni. Csak Caracasban több mint száz embert tartóztattak le az utóbbi napokban. Továbbra is a kolumbiai határhoz közeli Tachira állam fővárosában, San Cristobalban a legfeszültebb a helyzet, ahol a hadsereg jelentős erőkkel, egybek között harckocsikkal zárja el a fő kereszteződéseket, védi a középületeket.

Maduro tavaly áprilisbsan, egy hónappal Hugo Chávez halála után győzött az elnökválasztásokon. A kőolajexportáló dél-amerikai országban az utóbbi tíz hónapban még tovább gyorsult az infláció, 2013-ban meghaladta az 50 százalékot, egy sor alapvető fogyasztási cikk hiányzik, miután szigorú devizakorlátozás van érvényben. A tüntetésekre millió okunk van, túl sok probléma halmozódótt fel, annyian nélkülöznek – mondta szombati nagygyűlési beszédében Henrique Capriles, aki az ellenzék közös jelöltjeként 1,5 százalékkal vesztett Maduróval szemben a választásokon.

Barack Obama elnök után John Kerry amerikai külügyminiszter is kemény szavakkal ítélte el a venezuelai kormányt az erőszak alkalmazásáért, az emberek és politikusok megfélemlítése miatt. Kifogásolta, hogy Venezuelában korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságot, pedig mind a kettő a demokrácia része. Utalt arra, hogy megvonták a CNN-től a forgatási engedélyt, a hírtelevízió munkatársainak ezért távozniuj kellett Venezuelából. Kerry emellett valamennyi politikai fogoly elengedésére és a demokratikus ellenzék tartandó párbeszédre szólította fel Caracast, de nem reagált Maduro péntek esti párbeszédjavaslatára a két ország közötti kapcsolatok javításáról. A venezuelai elnök nagyköveteket újbóli kinevezésének saz ötletével is előállt. 2010 óta csak ügyvivő áll a képviseletek élén.

Maduro ajánlata némiképp váratlanul jött, hiszen a hét elején utasított ki három amerikai diplomatát azzal a váddal, hogy a tüntetésekre lázították az egyetemistákat. Külföldi újságírók előtt péntek este „magas szintű párbeszédre” tett ajánlatot Obamának, hogy tárgyalóasztalnál vitassák meg, „mi is a valódi helyzet, az igazság” Venezuelában. Maduro szerint mély politikai és diplomáciai ellentét alakult ki a két ország között, amit jelez, hogy csupán az utóbbi évben nyolc amerikai diplomatának kellett távoznia a caracasi követségről. Szerinte az Egyesült Államokban adtak „zöld jelzést” a venezuelai kormány megdöntésére, ám Obamának módja lenne, hogy politikai váltást indítson el Washington latin-amerikai politikájában, így Venezuelával szemben is. Közölte, kész azonnal kijelölni nagykövetet Roy Chaderton személyében, aki jelenleg Venezuelát az Amerikai Államok Szervezetének washingtoni központjában képviseli. Ugyancsak kész Elías Jaua külügyminisztert megbízni, hogy késlekedés nélkül párbeszédet kezdjen az amerikai féllel.

Tavaly volt már kísérlet ilyen egyeztetésre, illetve nagykövetek cseréjére, ám a tárgyalások félbeszakadtak, amikor Venezuela kiutasította az amerikai ügyvivőt és a követség két másik diplomatáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.