Maduro: minden arra mutat, hogy Chávezt megmérgezték

Venezuela hivatalosan is kivizsgálja azokat az állításokat, melyek szerint a nemrég elhunyt Hugo Chávezt külföldi ellenségei mérgezték meg, ezért lett rákbeteg.

A venezuelai kormány ellenzéke szerint az összeesküvés-elmélet csak arra jó, hogy tovább táplálja az imperialista veszéllyel kapcsolatos félelmeket, illetve elterelje az emberek figyelmét a mindennapi problémákról.

Nicolas Madurót Chávez temetése után beiktatják
Venezuela's Vice President Nicolas Maduro (R) speaks to the thousands of supporters of Venezuela's late President Hugo Chavez, as they wait to view his body in state at the Military Academy in Caracas March 7, 2013. Chavez, a former paratrooper, died on Tuesday aged 58 after a two-year battle with cancer. He was president for 14 years and is now lying in state at the military academy where the government says more than 2 million supporters have viewed it since Wednesday. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS OBITUARY

A mérgezés elméletét még a nemrég elhunyt elnök találta ki 2011-ben, miután rákkal diagnosztizálták, írja a Reuters. Nicolas Maduro jelenlegi elnök pedig most megfogadta: hivatalos vizsgálatot indítanak. – Felkutatjuk az igazságot – jelentette ki Maduro egy tévécsatornának. – Az az érzésünk, hogy Hugo Chávezt sötét erők mérgezték meg, akik el akarták tenni az útból – nyilatkozta, majd hozzátette: külföldi tudósokat is meghívnak majd a vizsgálóbizottságba. Megjegyezte, hogy az USA-nak vannak olyan laboratóriumai, ahol betegségeket állítanak elő. Cháveznek nem normális rákja volt, és minden jel arra mutat, hogy az ellenségei a legfejlettebb technológiával befolyásolták az egészségét. Chávez betegségét egyébként Jasszer Arafat palesztin vezető halálához hasonlította, akit a gyanú szerint izraeli ügynökök öltek meg.

Madurót még Chávez választotta utódjának. Jelöltként indul az április 14-ei elnökválasztáson, és addig is megpróbálja a választók figyelmét Chávezen tartani, hogy hasznot húzzon több millió hívének gyászából. Az ellenzék – akik Henrique Caprilest, Chávez októberi ellenfelét indítják jelöltként – Maduróra fókuszál, és megpróbálják lejáratni az egykori buszsofőrt, aki szerintük nemcsak képtelen lenne ellátni az elnöki feladatokat, de ki is használta Chávez halálát. Capriles tavaly 11 százalékkal maradt le Chávez mögött, a volt venezuelai elnök halála előtt készített közvélemény-kutatás szerint Maduro tíz százalékkal előzi meg.

Az ellenzéki jelölt azzal kezdte kampányát, hogy azt állította, Maduro hazudott Chávez betegségéről, és eltitkolta a venezuelaiak elől, hogy az elnök milyen súlyos állapotban van. A kormányhű politikusok azonnal visszavágtak, és nácinak, fasisztának nevezték Caprilest, akinek zsidó felmenői vannak. Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter egy tévéadásban olvasta fel Chávez lányának „a beteg ellenzékhez” íródott levelét. „Hagyják abba a nemzet és egy feldúlt család fájdalmával való játszadozást” – állt a levélben. „Igazságtalan, embertelen és elfogadhatatlan, hogy azt mondják, hazudtunk a halál időpontjáról. Foglalkozzanak a politikával, ne mocskolódjanak!”

Capriles a Twitterén válaszolt a levélre: szerinte sosem bántotta az elnököt vagy a családját, ha mégis így érzik, akkor bocsánatot kér. Pedig őt még nácinak is nevezték, miközben nagyszülei koncentrációs táborban haltak meg, utalt a kormány vádaskodásaira.

Eközben mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy erőszakos cselekményeket tervezett. Az ellenzék egy olyan képet mutogat, amelyen egy Capriles arcát mutató tévéképernyőhöz fegyvereket tartanak, illetve azt állítják, hogy az ellenzéki vezetőt hétfőn akarták megtámadni, miközben hivatalosan is jelöltként regisztrál. A kormány ezzel szemben azt mondja, hogy ellenzéki aktivisták meg akarják szakítani Maduro kampányát, illetve Caprilesnek New Yorkban van lakása, és sosem szerezte meg a jogi diplomáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.