Maduro: a parazita burzsoázia a fosztogató

A spekuláns „parazita burzsoázia” elleni fellépés folytatását ígérte venezuelai elnök szombat esti televíziós beszédében. Kérte az országlakókat, akadályozzák meg, hogy beférkőzzenek közéjük olyan elemek, amelyek erőszakot akarnak szítani.

A kérés oka, hogy szombat hajnal óta több százan álltak sorba az elektromos háztartási berendezéseket árusító Daka bolthálózat üzleteinél, azután, hogy Maduro elrendelte, az üzletek hatósági megszállását és az ott lévő termékek, televíziók, mosógépek, mikrohullámú sütők, kukták reális áron való értékesítését. E döntést az elnök azzal indokolta, hogy a még korábbi dollárátváltáson importált termékeket most százszoros, sőt néhányat ezerszeres áron kínálnak eladásra. A Delta üzleteinél a nemzeti gárda egységei tartották fenn a rendet, osztottak ki sorszámokat, ám a venezuelai sajtó értesülése szerint a cég valenciai boltjánál a termékek 80 százalékát a tömeg mégis fizetés nélkül vitte el.

Erre reagált szombaton Maduro azzal, hogy „sem ő, sem a kormánya, sem a nép nem fosztogató”, hanem csak a „burzsoázia érdekeit szolgáló provokátorok” azok. Azzal vádaskodott, hogy az Egyesült Államokból, Miamiból hirdettek meg gazdasági háborút Venezuela ellen, miután egyesek már arra számítottak, hogy októberben bekövetkezik a teljes összeomlás. „Azt hitték, hogy mi félelmünkben ölbe tett kézzel várjuk majd a fejleményeket” – mondta Maduro, hozzátéve, hogy ami szombaton történt, az csak a „jéghegy csúcsa” elleni akció volt, további intézkedések várhatók a „burzsoázia” által mesterségesen kreált infláció letörésére. Javasolta, hogy mindazok, akik irreális áron vásároltak a megelőző időszakban termékeket, követeljék vissza a túlfizetésüket az üzletekben. A venezuelai árhivatal vezetője a televíziós adásban megerősített Maduro állításait, konkrét példaként egy másik elektromos háztartási gépeket árusító boltot, a Mundo Samirát említette, ahol 50 és 100 százalékos felárral értékesítenek termékeket.

Venezuela már jó ideje mély gazdasági válságot él át, egyes alapvető, importtermékek, köztük a WC-papír, időszakonként hiánycikk. Az ellenzéki gazdasági elemzők szerint az infláció az idei év végére meghaladja az 50 százalékot, élelmiszerek esetében pedig a 70 százalékot is. A jelek szerint hiába hirdetett immár sokadik alkalommal a venezuelai nemzeti bank, igaz mindig korlátozott mennyiségű dollár licitálását az importőröknek és a karácsonyra külföldre készülő turistáknak, a dollár feketepiaci árfolyama immár meghaladja az 50 bolívárt, miközben hivatalosan csak 6,3.

Az „igazságos árat” hirdető mostani kormányzati kampány nem választható el attól, hogy december 8-án Venezuelában helyhatósági választásokat tartanak. Az ellenzék a gazdasági zavarokat kihasználva reméli, hogy revansot vehet az áprilisi elnökválasztásért, amikor a márciusban rákbetegségben elhunyt Hugo Chávez által utódjának kinevezett Maduro minimális többséggel győzött Henrique Caprilesszel szemben. A chavezista tábor két meglepő húzással is igyekszik a választókat megnyerni. Maduro nemrég bejelentette, hogy előrehozzák a karácsonyi bónuszok kifizetését, a másik döntés pedig, hogy éppen december 8-ra tették Chávez emléknapját. Ez azt jelenti, hogy a vörösinges chavezisták tömegdemonstrációkat tartanak a választások alatt.

A kormány szerint tisztességes áron kénytelen árulni termékeit a Daka áruház. Ez a caracasi férfi már a nyertesek között van
A shopper holds up a bag containing his newly purchased electronics outside a Daka store in Caracas November 9, 2013. Venezuelan President Nicolas Maduro ordered the military "occupation" of a chain of electronic goods stores in a crackdown on what the socialist government views as price-gouging hobbling the country's economy. Various managers of the five-store, 500-employee Daka chain have been arrested, and the company will now be forced to sell products at "fair prices," Maduro said late on Friday. Soldiers immediately began guarding the stores. On Saturday morning, hundreds of bargain-hunters flocked to Daka shops to take advantage of the new, cheaper prices. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTX156VS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.