Maduro öt nagy forradalommal számolná fel a burzsoá állam maradványait

Fontos személycseréket jelentett be a kormányában kedd esti televíziós beszédében Nicolás Maduro venezuelai elnök, aki "öt nagy forradalomról" tett említést, amelyek a szocialista felépítmény, a néphatalom erősítését hivatottak szolgálni a burzsoá kapitalista rendszerrel szemben.

A legfontosabb személyi döntéssel elmozdította Rafael Ramirezt, a gazdasági élet fő potentátját, aki majd tíz éve állt a hatalmas állami olajvállalat, a Pdvsa élén, egyben olaj- és bányászati miniszter, illetve gazdasági alelnök is volt. Ám nem maradt üres kézzel, Maduro megbízta a külügyminisztérium irányításával.

Venezuelában azonnal megindult az ellenzéki sajtóban a találgatás az olajminiszter térvesztésének okairól, ugyanis Maduro alig két hónapja erősítette meg Ramirez gazdasági csúcsszerepét, amikor menesztette elődje, Hugo Chávez marxista gondolkodású tervezési miniszterét, Jorge Giordanit. Ő volt a valuta és az árellenőrzési rendszer atyja.

Júniusban elterjedt, hogy a 60 százalékos infláció, a dollártartalékok kimerülése, s ennek következtében alapvető árucikkek hiánya közepette az elnök a pragmatistábbnak tartott Ramireztől vár csodát. Fel is röppentek hírek, hogy Ramirez a valutaátváltást kívánja megreformálni, dollárbevétel céljából eladná az egyesült államokbeli venezuelai olajcéget, a Citgót, sőt felmerült a világ legolcsóbb benzinárának emelése is. (Venezuelában nem sokkal Hugo Chávez hatalomra kerülését megelőzően a polgári kormány emelte a benzin árát, mire Caracasban népfelkelés tört ki.)

Most Maduro döntésével ketté osztották az olajipar vezetését: Hugo Chávez testvére, a vegyészmérnök képzettségű Astrúbal Chávez veszi át a tárcát, míg az Pdvsa olajvállalat élére Eulogio del Pino kerül, aki eddig is fontos posztot töltött be a cégnél. Az eddigi külügyminiszter, Elias Jaua pedig a területi szocializmus alelnöke és egyben a kommunák minisztere lesz.

Az "öt nagy forradalom" közül első helyen a gazdaságot említette, de csak általánosságokat mondott, hogy Venezuela miként válhat a hatékonyság javításával "hatalommá". A stabilitás szükségességét hangsúlyozta, ám konkrét intézkedéseket nem említett, mint mondta, ezekről később hoz döntést.

A fiatalság tudását kell forradalmasítani, új erkölcsi alapokon nyugvó, az ország fejlődését szolgáló oktatásra van szükség. Ehhez nyújt támogatást az úgynevezett szocialista missziók forradalma. A negyedik forradalmat a területi szocializmus, a közösségi modellek és szolgáltatások fejlesztése jelenti, amely a szocializmus alapja. Végül mindezekből táplálkozik az "állam politikai forradalma", egy újtípusú demokrácián és a társadalmi igazságosságon alapuló állam kiépítése. "Alapvető a burzsoá állam maradványainak átalakítása, hogy az állam valóban a nép kezébe kerüljön" – mondta Maduro elnök.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.