Madrid munkanélküli segélyt fizet a hazatérő román vendégmunkásoknak

A munkanélküli segélyben részesülő román munkavállalók a jövőben akkor is megkaphatják a támogatást, ha visszatérnek hazájukba munkát keresni – közölte szerdán a spanyol munka- és bevándorlásügyi miniszter. A rendszer a latin-amerikai országok esetében már működik.

Celestino Corbacho előző nap Bukarestben írt alá a román kormánnyal megállapodást arról, hogy támogatják a Spanyolországba  bevándorolt románok hazatérését. Marian Sarbu esélyegyenlőségi,  munka- és családügyi miniszter a megállapodás ellenére nem számol  román vendégmunkások tömeges hazatérésével.

A rendszer a latin-amerikai országok esetében már működik. A  Romániával kötött megállapodás rövidesen hatályba lép, miután megtörténik a szükséges törvénymódosítás.
Spanyolországban a munka- és bevándorlásügyi minisztérium adatai  szerint 2009 áprilisában a munkanélküliek száma elérte a  3.644.880-at, ami rekordnak számít 1996 óta, amióta ezt a  statisztikát vezetik. A munkanélküliség 17,36 százalékos, az Európai  Unión belül ez a legmagasabb ráta. A munkanélküliség emelkedése tavaly  gyorsult fel  Spanyolországban: 2008 áprilisa óta 1.306.363 ember veszítette el az  állását.

A külföldi munkanélküliek száma 500 017 volt áprilisban,  közöttük 340 015-en az Európai Unión kívüli országokból érkeztek. Az  utóbbi években vendégmunkások ezrei érkeztek Latin-Amerikából,  Marokkóból és Kelet-Európából. Sokan közülük az építőiparban és a  szolgáltatási szektorban kaptak munkát; ezeket az ágazatokat az  utóbbi hónapokban érzékenyen érintette a válság.

Jelenleg mintegy 750 ezer román állampolgárt tartanak  hivatalosan nyilván Spanyolországban, közülük 70 912 munkanélküli  van, és 41 329-en jogosultak munkanélküli segélyre. Spanyolország támogatja, hogy vállalatai Romániába települjenek.  A balkáni ország a 2007-13 közötti EU-költségvetési időszakban 32  milliárd eurót kap az unió strukturális alapjaiból, és ehhez a román  kormány is hozzájárul 28 milliárd euróval.

Romániában 513 621 munkanélküli volt március végén, azaz a  munkaképes lakosság 5,6 százaléka volt állás nélkül. Marian Sarbu hétfőn közölte: az országban továbbra is  munkaerőhiány van, és az ország mintegy 100 ezer ember számára képes szakképzési tanfolyamokat szervezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.