Madrid is beszáll a rakétapajzsba

A baloldali spanyol kormány csatlakozik a NATO rakétavédelmi programjához. Ez utóbbi kimondatlan célja Irán elrettentése.

A NATO-tag Spanyolország is részt vesz az észak-atlanti védelmi szövetség rakétavédelmi programjában - jelentette be Brüsszelben José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő, Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A baloldali madridi kormány a dél-spanyolországi Cádiz melletti Rota tengerészeti bázis használatát ajánlotta fel, elsősorban amerikai hadihajóknak. A NATO égisze alatt alakuló rakétavédelmi rendszer egyik pillérét a Földközi-tengeren állomásozó 6. amerikai flotta egységei alkotnák, a másikat a Románia, Lengyelországi és Törökországi területére telepítendő berendezések, valamint az ezeket kiszolgáló csapatok. A madridi El Mundo értesülései szerint előreláthatólag négy hadihajó állomásozna a Rota-i bázison, ami amerikai illetékesek szerint hozzájárulna a Földközi-tenger és az atlanti partvidék biztonságához is.

A NATO elsősorban az úgynevezett bandita-államok esetleges támadásai ellen fejleszti rakétavédelmi rendszerét. Elelmzők rámutatnak, hogy a Nyugat főleg a nukleráis hatalmi ambíciókat dédelgető, rakéta-programját is intenzíven fejlesztő Iránt akarja elrettenteni.  

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.