Madrid: a félelem vak

Harminc spanyol nagyvállalat vezetőjével találkozik szombat délelőtt José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök, hogy megvitassa velük: hogyan juthat ki a gazdasági válságból Spanyolország.

A meghívottak között a távközlési szektortól (Telefónica) az áram és gázszolgáltatókon (Endesa, Gas Natural) át a feldolgozóiparig (a Zara és Mangó tulajdonos Inditex) és a bankokig (Santander, BBVA) valódi nagyágyúk képviseltetik magukat. Egy valaki viszont biztosan nem lesz ott: Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt vezetője, aki szinte hetente szólítja fel a kormányt lemondásra és az előrehozott választások kiírására.  Pedig nem biztos, hogy jól járna, ha a nyakába szakadna a kormányzás.

Az ír mentőcsomag inkább rossz, mint jó hír Madrid számára. Jelezte, hogy hiába magyarázta mindenki, hogy nem lesz több Görögország, s az ír és görög gazdaság között óriási különbségek vannak, mégiscsak eldőlt a második dominó az euróövezetben. Vagyis nincs semmi garancia arra, hogy ezt nem követi egy harmadik (Portugália), netán egy negyedik (Spanyolország).

A spanyol tőzsde zuhan, az állampapírok iránti kereslet lanyha, a kamatok pedig történelmi magasságokba emelkedtek. (A kétéves állampapírokra nagyobb kamatot kell fizetni, mint a tízévesekre, jelezve, hogy rövid távon óriási  a bizonytalanság.)

– A félelem vak – fogalmazott a madrid nemzeti bank egy munkatársa az El Confidencial című spanyol internetes újságnak. Elena Salgado gazdasági miniszter hiába nyugtatja a piacokat: Spanyolország nincs veszélyben, hiszen a pénzügyi szektor alapvetően egészséges, mintha meg sem hallanák. Pedig a legtöbb elemző is úgy látja, hogy Spanyolországban alapvetően mások a gondok, mint az íreknél, és a madridi kormány - ha késve is - de nekikezdett a reformoknak.

A csődre a spanyolok esetében jobb nem is gondolni, mert nincs az az európai mentőalap, amely a károkat helyre tudná hozni. Az országnak jelenleg 120 milliárd eurónyi adóssága van csak európai bankoknál, jövőre 160 milliárdnyi államkötvényt szándékozik kibocsátani.

Spanyolország nem Írország, de van egy hasonlóság:  az elképesztő ingatlanbuborék, amelynek kipukkanása óta 17 százalékkal estek az ingatlanárak (az íreknél 37 százalékkal), és a zuhanásnak még nincs vége. Ám a spanyol bankok európai összehasonlításban valóban jó állapotban vannak. Eddig egyetlen (egyházi kezelésben álló) takarékpénztárat kellett szanálni, a Latin-Amerikában erős hátországgal rendelkező nagy kereskedelmi bankok stabil lábakon állnak.

A madridi kormányt főleg a magas, 20 százalékos munkanélküliség aggasztja - és persze a költségvetés hiánya. Ez utóbbit az idén állítólag sikerül valamelyest lefaragni, de jövőre ismét 7 százalék körüli hiányt várnak. És ez csak a központi kormány deficitje, ehhez jön még az autonóm tartományok által felhalmozott adósság. Mindenki tudja, hogy a Franco halála után kialakított rendszert alapjaiban kellene átalakítani, de a politikai-nemzetiségi érzékenységek miatt senki sem mer hozzákezdeni. Kivált nem a hétvégi katalán választás előtt, amely akár eldöntheti a madrid kormány sorsát is.

Kígyózó sorok egy madridi munkaközvetítőnél
People wait in line to enter a government job centre in Madrid November 3, 2010. The number of registered jobless in Spain rose for the third straight month in October as the summer tourist sector shed its last seasonal workers, but the phase of massive job losses still looks to have passed. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: POLITICS EMPLOYMENT BUSINESS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.