Madonna is bedobta magát a Pussy Riotért

Az amerikai énekesnő mellett a U2, a Radiohead, Bruce Springsteen és Paul McCartney is csatlakozott az Amnesty International petíciójához, amely az orosz punkzenekar két, még börtönben lévő tagjának a szabadon bocsátását követeli.

Madonna, Adele, Yoko Ono és Sting, de a U2, a Radiohead, Bruce Springsteen és Paul McCartney is aláírta azt a petíciót, amellyel hétfőn a nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International követeli a Pussy Riot orosz punkzenekar két, börtönben lévő tagjának a szabadon bocsátását. Az AI a 23 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 24 éves Maria Aljohina pár nap múlva tartandó fellebbviteli meghallgatása előtt állt elő a petícióval, amelyben az aláírók – összesen több mint száz ismert nyugati zenész – azt állítják, hogy társaikra világszerte hatással volt az a „megdöbbentően igazságtalan” per, amelyben a zenekari tagokat elítélték. A három huszonéves hölgyből álló Pussy Riot tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban adott elő egy dalt arról, hogy Szűz Mária űzze el az akkor harmadik mandátumára készülő elnököt, Vlagyimir Putyint. Huliganizmus és vallási gyűlöletkeltés miatt tavaly augusztusban két év börtönre ítélték, amely ellen az egyik tag, Jekatyerina Szamucevics később sikerrel fellebbezett.

Szamucsevicsével ellentétben Aljohina és Tolokonnyikova fellebbezését tavaly a bíróság elutasította, így a két hölgy azóta is rács mögött van az uráli Bereznyikiben. Aljohina májusban éhségsztrájkba lépett, miután a hatóságok még azt is megtiltották, hogy részt vegyen a saját feltételes szabadlábra helyezéséről szóló tárgyalásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.