Madonna-képért pereskedik a cseh állam és a katolikus egyház

A cseh állam tulajdonából a katolikus egyházéba kerül egy értékes középkori Madonna-kép. Az alsóbbrendű bíróság úgy döntött, hogy a Madona z Veverí (A Veveríi Madonna) elnevezésű festményt az egyházi kárpótlás keretében vissza kell szolgáltatni a katolikus egyháznak. Ez ellen fellebbezett a Nemzeti Galéria, ezt azonban a prágai városi bíróság kedden elutasította.

A prágai városi bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a festmény az egyházé, és az állam nem tulajdona. A döntést már csak a legfelsőbb bíróságon lehet megtámadni, de ez nem befolyásolja azt, hogy a jelen ítélet kihirdetésétől számítva harminc napon belül a képet vissza kell szolgáltatni az egyháznak.

A 14. század első feléből származó Madonna-képet a dél-morvaországi Brnóhoz közeli Veverská Bityska község plébániája követelte vissza az államtól azzal, hogy a kép eredetileg az ő tulajdonában volt, és a településhez tartozó Veverí vár kápolnájában volt elhelyezve.

A csehszlovák állam 1938-ban vitette el az értékes festményt a várból, valószínűleg a korabeli bizonytalan politikai helyzetre tekintettel, és később a prágai Nemzeti Galériában helyezték el. A prágai intézmény erre hivatkozva utasította el a kép kiadását, mert szerinte az egyházi kárpótlás csak a kommunista rendszer idején államosított vagyonokra vonatkozik.
A bíróság azonban megállapította, hogy festményt hivatalosan csak 1958-ban, a kommunista rendszer idején nyilvánították állami tulajdonná, tehát vonatkozik rá az egyházi kárpótlási törvény.

"Ugyanakkor a múltból és a múlt század harmincas éveiből is több bizonyítékunk van arra, hogy a Madona z Veverí régen valóban az egyház tulajdonában volt" – jelentette ki Milan Chmelícek, a prágai városi bíróság elnöke.

Marek Hlávka, Veverská Bityska plébánosa szerint nem céljuk, hogy a kép visszakerüljön eredeti helyére, mert a várban nem lenne biztonságban, és megőrzésének a feltételei sem adottak. A Nemzeti Galéria azt szeretné, ha továbbra is gyűjteményének a része maradhatna. A felek azonban ebben eddig nem tudtak megegyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.