Madárinfluenza Hongkongban

Tizenhétezer csirkét különítenek el, illetve vágnak le, miután megerősítették: három szárnyas a halálos H5N1-es vírustörzs nyomán hullott el, még a múlt héten.

A kormány három hétre betiltotta Hongkongban az élő csirke behozatalát és árusítását, miután kedden fertőzött csirketetemet találtak egy nagybani piacon - jelentette a BBC internetes oldala. Egyben "súlyos"-ra emelték a készültségi fokot a város influenzaelőrejelző rendszerében. Illetékesek szerint vizsgálják, honnan származott a döglött csirke, de egyelőre nem világos, hogy importálták vagy egy helybéli gazdaságból való-e. York Chow, Hongkong egészségügyi minisztere azt mondta, "Megértem, hogy mindez kellemetlenséget jelent a lakosságnak, és a csirkekereskedelemnek is veszteségeket kell elszenvednie". - Ugyanakkor a közegészégügy érdekében döntő és hatékony lépéseket kell tennünk, hogy megelőzzük, és ellenőrzésünk alá vonjuk a vírus terjedését - tette hozzá.

Két vadmadárról is úgy tartják, hogy ebben a vírusban pusztult el. Kedden (a vörösbegyhez hasonló) Dayal-rigó-tetemet találtak egy középiskolánál; teszteredménye szintén pozitív volt. Egy további középiskolát fertőtlenítés miatt zárva tartottak, miután döglött, szintén H5N1-pozitív dankasirályt találtak ott.

Hongkong annál is inkább gyorsan reagál a hasonló esetekben, mivel a halálos, 2003-as SARS-járvány (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) világszerte nyolcszáz halálos áldozatából háromszáz ebből a városból való volt. 2009-ben pedig háromszáz főt helyeztek karanténba, miután egy hongkongi szállodavendég sertésinfluenzában betegedett meg.    

Döglött csirkéket távolítanak el egy nagybani piacon.
Health workers pack dead chicken at a wholesale poultry market in Hong Kong December 21, 2011. Workers began culling 17,000 chickens at a wholesale poultry market in Hong Kong on Wednesday after a dead chicken there tested positive for the deadly H5N1 avian virus, a government spokesman said. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: ANIMALS BUSINESS FOOD HEALTH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.