Madagaszkárt száműzték az Afrikai Unióból

Alkotmányellenes államcsínynek minősítve a Madagaszkáron végrehajtott hatalomátvételt, az Afrikai Unió (AU) Béke- és Biztonsági Tanácsa pénteken felfüggesztette az ország tagságát a szervezetben.

A testület hat hónapot adott Madagaszkár vezetőinek, hogy az alkotmány szellemében parlamenti választást rendezzenek. Ha ezt nem  teszik meg, akkor az AU megfontolja, hogy szankciókat vezessen be az  Indiai-óceánon fekvő szigetország ellen.

Andry Rajoelina támogatói körében
Andry Rajoelina támogatói körében

Hasonlóan vélekedik az Európai Unió is. A tagországok állam- és kormányfőinek első napi találkozóját lezáró csütörtök éjszakai sajtótájékoztatón Karel Schwarzenberg, az unió elnöki tisztét jelenleg betöltő Csehország külügyminisztere kijelentette, Brüsszel egyelőre az óvatos kivárás politikájával figyeli a fejleményeket a szigetországban, mielőtt esetleges lépésekről döntene.

Madagaszkáron a 2002-ben hivatalba lépett Marc Ravalomanana elnök több hónapig tartó tüntetések után, kedden mondott le tisztségéről, miután a hadsereg Andry Rajoelina oldalára állt, ezzel eldöntve az államfő és ellenzéke között január vége óta tartó nyílt hatalmi harcot. Az alkotmánybíróság döntése alapján Rajoelina szerdától gyakorolja az elnöki hatalmat a Madagaszkári Köztársaságban. Ez azonban ütközik az alkotmánnyal, amely szerint 40 évnél fiatalabb politikus nem töltheti be a tisztséget. Rajoelina még csak 35 éves.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.