Madagaszkáron újra tüntetnek az új elnök ellen

Több ezer ember tüntetett kedden, immár második napja Madagaszkár fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina ellen, akit a hadsereg által támogatott hatalomváltás után a múlt hét végén iktattak be hivatalába.

Helyszíni beszámoló szerint a hétfőinél valamivel nagyobb, mintegy tízezer fős tömeg elítélte az általa törvénytelennek és  államcsínynek tartott hatalomátvételt, valamint követelte a  demokratikusan megválasztott Marc Ravalomanana államfő hatalomba  való visszatérését és a demokrácia azonnali helyreállítását. A  tüntetők soraiban parlamenti képviselők, tanárok és tisztségviselők is megjelentek.

Több ezer ember tüntetett Madagaszkár  fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina
ellen, 2009. március 24-én
Több ezer ember tüntetett Madagaszkár fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina ellen, 2009. március 24-én

A nemzetközileg elszigetelt Rajoelina, aki 34 évesen Afrika legfiatalabb elnöke, az ellenzék vezetőjeként tömegtüntetésekkel buktatta meg múlt kedden a vezetési stílusa miatt sokat bírált elődjét. Másnap az alkotmánybíróság is megerősítette az  „átmeneti főhatóság” elnöki tisztségében Rajoelinát, aki ezután a  parlament mindkét házát feloszlatta.

A madagaszkári hadsereg vezérkari főnöke kedden azt hangoztatta,  hogy a haderő egységesen kiáll Rajoelina mellett, és fellépést  helyezett kilátásba azok ellen, akik a hadsereg megosztottságával kapcsolatos híreszteléseket terjesztenek.

Az Indiai-óceánban, Afrika délkeleti partjai előtt fekvő  szigetország új elnökét sem az Afrikai Unió, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem ismeri el, hatalomra jutását az ENSZ is bírálta. A hatalomátvétel elleni tiltakozásul az Afrikai Unió felfüggesztette Madagaszkár tagságát, és az adományozó országok – a humanitárius juttatások kivételével – leállították a szigetország segélyezését.

Marc Ravalomanana Szváziföldre menekült

Szváziföldön tartózkodik a hatalomból egy héttel ezelőtt távozásra kényszerített madagaszkári elnök, és részt vesz a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) ott tartandó jövő heti csúcsértekezletén, amelyen a madagaszkári belpolitikai válság megoldásáról lesz szó - közölte kedden egy szváziföldi tisztségviselő. Marc Ravalomanana tartózkodási helyéről nem lehetett tudni semmit azóta, hogy lemondott tisztségéről, és Andry Rajoelina a hadsereg támogatásával átvette a hatalmat.

A szváziföldi külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy Ravalomanana hétfőn érkezett a fővárosba, Mbabanéba, és találkozott III. Mswati királlyal, aki a SADC fő döntéshozó bizottságának elnöke.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.