Macsó vita hevíti a kampányt

Hímsoviniszta-e a konzervatív párt, és csak a szocialisták képviselik-e jól a női nemet? Ennek első ránézésre kevés köze van Európához, mégis ez lett Spanyolországban az EP-választási kampány fő vitája. Erről aztán mindenkinek van véleménye, míg a válságkezelés részletei vagy a föderális Európa gondolata kevésbé lelkesítik a népeket.

Eloy Alonso / Reuters

A két legnagyobb párt listavezetője, a néppárti Miguel Arias Canete és a szocialista Elena Valenciano tévévitája felpaprikázta az embereket. Nem is a vita, inkább az utóélete. Amikor a szakállas, kövérkés Canetét megkérdezte egy tévériporter a vita után, hogy mit gondol, ki győzött, a férfi azt találta mondani: „Nőkkel vitatkozni nagyon nehéz, mert ha az ember szellemi felsőbbrendűséget mutat, akkor rögtön azzal vádolják, hogy macsó. Sokkal egyszerűbb lett volna a szocialista párt főtitkárával vitatkozni, mert akkor nyugodtan egymás fejéhez vághattunk volna mindenféle otrombaságot."

Több se kellett Elena Valenciánónak, a szo­cia­listák fiatal üdvöskéjének. „Akkor mit tegyünk? Zárjuk ki a nőket az összes vitából?" – üzente a Twitter mikroblogon. A szocialisták kampánya szárnyakat kapott, mert a kormányzó konzervatívokat nem először éri a vád, hogy régimódi, férfidomináns társadalmat építenek. Legutóbb az abortusztörvény szigorításán akadtak ki a nők.

Törték is a fejüket a néppártiak, hogy mivel vághatnának vissza. Előkapták Valenciano két évvel ezelőtti „tweetjét", amelyben Franck Ribéry francia focistáról azt írta: „Láttatok már ennél csúnyább férfit?" Lám-lám, ő pedig egy gyermekkori balesetben súlyosan megsérült férfit gúnyolt – érveltek a néppártiak. Végül persze – hat nappal az ominózus mondat után – Canete bocsánatot kért a nőktől, mondván, szerencsétlenül fogalmazott.

Pedig lenne mit mondani Európáról is, elvégre Madrid épphogy csak megúszta az európai mentőcsomagot; az államot nem, csak a bankszektort kellett szanálni. Mariano Rajoy Néppártja nem fukarkodott a megszorító intézkedésekkel, de még most is nehéz lenne jó szívvel állítani, hogy „Spanyolország jobban teljesít". Igaz, hat év óta először növekszik a gazdaság, de az államadósság jóval meghaladja a GDP 90 százalékát, a munkanélküliség pedig továbbra is 26 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.