Machetével estek a külföldieknek Dél-Afrikában

Legalább öt ember, köztük egy 14 éves gyerek is meghalt, amikor a dühödt tömeg machetékkel felfegyverkezve a dél-afrikai Durban városának utcáira vonult, és az ott élő külföldiekre támadt.

Több mint kétezer ember rohant a rendőrkapitányságokra csütörtökön, miután Durban lakói fegyvert fogtak és a tengerparti városban élő külföldiekre támadtak. Két külföldi és legalább három észak-afrikai vesztette életét, valamint több százan kényszerültek elhagyni otthonukat – írja a CNN.

Az összecsapásoknak a rendőrség vetett véget. A helyiek azért vonultak az utcára a héten, mert úgy gondolják, hogy a más afrikai országokból érkezők elveszik a helyiek munkáját. Jacob Zuma dél-afrikai elnök elítélte az erőszakot, és közölte: figyelembe veszik a dél-afrikai állampolgárok panaszait a külföldiekkel kapcsolatos problémák miatt. Közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, sok külföldi teljesen legálisan él az országban, és hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez.

Johannesburgban, ahol a Gift and Givers nevű alapítvány menedékházakat működtet az otthonukat hátrahagyni kényszerülő külföldiek számára, sorra zárnak be a külföldi tulajdonban lévő üzletek, miután e-mailen és sms-en keresztül sokakat megfenyegettek. „A zuluk hamarosan a városba érnek...hogy az összes külföldivel végezzenek” – idézi az egyik üzenetet a Guardian.

„Itt még nincs nyoma az erőszakhullámnak, de az emberek félnek. Azt beszélik, hamarosan rengetegen jönnek ide, de egyelőre senki sem érkezett. Csak óvatosak vagyunk” – mondja egy 34 éves ghánai férfi, aki parókaboltját zárta be a fenyegetések miatt.

A Kamerunból származó Joyce Tankau azonban kinyitotta a háztartási eszközöket árusító üzletét. „Reggel azt mondták, sokan jönnek és megtámadják a külföldieket, úgyhogy be kell zárni a boltokat. Semmi sem történt, így inkább kinyitottam. Nem tudom, miért történik ez most. A rendőrség semmit sem tesz” – jegyezte meg.

Az egyik dél-afrikai hírportál a napokban nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen egy taxisofőr megtámadott egy etióp férfit. Nickolaus Bauer, az eNews Channel Africa riportere azonban azt mondta, beszélt a szemtanúkkal, és a történteknek semmi köze az idegengyűlölethez.

Az 50 millió lakosú országban nagyjából 5 millió külföldi állampolgár él. A március végén kezdődött erőszakhullám kísértetiesen hasonlít a 2008-as, külföldiek ellen irányuló támadássorozatra, amely során több mint hatvan ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.