Macedón panasz Hágában

Macedónia panaszt tett a hágai Nemzetközi Bíróságon Görögország ellen. Athén területi integritását félti szomszédjától, ezért akadályozza szomszédja csatlakozását a NATO-hoz.

Macedónia panaszt tett a hágai Nemzetközi Bíróságon Görögország ellen amiatt, hogy Athén megakadályozta a NATO-hoz való csatlakozását - jelentették be hétfőn hivatalosan Szkopjéban.

A macedón kormány közleményében egy 1995-ben, az ENSZ égisze alatt létrejött átmeneti egyezményre hivatkozik, amelyben Görögország elkötelezte magát amellett, hogy nem gördít akadályt Szkopje NATO-tagsága elé. Macedónia azért fordul most a bírósághoz, mert úgy véli: Athén megsértette a megállapodást azzal, hogy áprilisban egy névvita miatt megvétózta Macedónia meghívását az észak-atlanti szervezetbe. A görög kormány azt kifogásolja, hogy a Macedónia országnév megegyezik egyik tartományáéval, és Skopje emiatt a jövőben területi követelésekkel áll elő.

A névvita Macedónia euroatlanti integrációjának egyik nagy akadálya az ország függetlenné válása, 1991 óta. Görögországnak sikerült elérnie, hogy minden nemzetközi szervezet Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven ismerje el az országot.

Antonio Milososzki macedón külügyminiszter elmondta: nem a névvita ügyében fordultak a Nemzetközi Bírósághoz, hanem kizárólag azért, hogy megvédjék a két ország közötti átmeneti egyezményből fakadó jogaikat. Macedónia azt reméli, hogy ezzel a lépéssel rábírhatja Görögországot nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítésére - mondta Milososzki.

Az Etnosz című görög napilap hétfői számában arról írt, hogy Athén tömeges jóvátételi keresetekre számíthat azoknak a macedónoknak a részéről, akik az 1944-49 közötti görög polgárháború idején kényszerültek tulajdonaikat hátrahagyva a mai Macedónia területére menekülni. A hírek szerint egy macedón kormánybizottság már nyolcezer jóvátételi kérvényt gyűjtött össze, köztük számos kártérítési követelést. Az eddig felmerült követelési igények értéke több milliárd euróra rúghat - írta a lap. Az illetékes kormánybizottság azt tervezi, hogy a kérvényeket a görög bíróságokhoz irányítja, és emellett az Európa Tanács véleményét is ki akarja kérni az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.