Ma tett volna feljelentést a meggyilkolt képviselő

Pénteki sikeréig már többször is megkísérelte a támadást Basternák László gyilkosa – derült ki Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján. A politikai mellett négy másik lehetséges indítékot is vizsgálnak.

Basternák László gyilkosát elfogtuk, halált okozó testi sértés miatt pedig már vádat is emeltek ellene – jelentette be hétfő délutáni sajtóértekezletén  Ján Packa, szlovák országos rendőrfőkapitány és Michal Kopcík bűnügyi főigazgató. A tettes, a 29 éves Stefan K., akinek a nemzetiségét nem voltak hajlandóak elárulni, megbízható rendőrségi forrásból azonban úgy tudjuk, hogy az illető somorjai, s elsősorban erőszakos pénzbehajtásai miatt híresült el Dél-Szlovákiában. Hivatalosan az egyik helyi őrző-védő szolgálat alkalmazottja volt.

A szlovák rendőrség vezetői megerősítették az eddig ismert tényeket. Eszerint a Nyitra megyei képviselőt - aki a Magyar Koalíció Pártja révkomáromi járási szervezetének az elnöke és a helyi önkormányzat főellenőre volt -  múlt péntek este kilenc óra előtt néhány perccel sörétes puskával ölték meg, amikor a feleségével együtt éppen hazaérkezett a kutyasétáltatásból.

A politikus röviddel azelőtt észrevette, hogy egy rendszám nélküli Honda Civic személygépkocsi követi őket. A gépkocsivezető az ablakból kihajolva megszólította őt, majd fegyvert ragadott, mire a politikus futni kezdett, de elesett. Ekkor az odaérkező férfi közvetlen közelről többször is tarkón lőtte. Majd az autóba ugorva menekülni akart, ám a zajra a házukból kirohanó nevelt fia törvényesen tartott fegyverükkel a gépkocsi után lőtt, amelyet el is talált, s ezzel működésképtelenné tett. Az elhagyott járműben megtalálták a gyilkos iratait, ezek alapján fogták el a gyanúsítottat, aki az áldozat életét kioltó fegyverét is a gépkocsiban hagyta. Packa szerint egyelőre nem bizonyosodott be, mi volt a gyilkosság indítéka. Nem zárják ki a politikai motívumot sem, de ezen kívül még négy lehetséges szálon indult el a nyomozás – tette hozzá.

Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány (j) első helyettesét, Michal Kopcikot hallgatja egy pozsonyi sajtóértekezleten 2010. július 12-én
Pozsony, 2010. július 13. Ján PACKA szlovák országos rendőrfőkapitány (j) első helyettesét, Michal KOPCIK-ot hallgatja egy pozsonyi sajtóértekezleten 2010. július 12-én. Itt megerősítették, hogy elfogták Basternák Lászlónak, a dél-szlovákiai Ógyalla (Hurbanovo) volt polgármesterének, eddigi főellenőrének, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) révkomáromi járási elnökének és Nyitra megyei képviselőjének a gyilkosát, Stefan K.-t. A politikust július 9-én egyetlen fejlövéssel gyilkolták meg ógyallai háza előtt. (MTI/TASR/Martin Baumann)

Basternák László március 31-én már túlélt egy merényletet. Akkor a máig ismeretlen tettes lövései célt tévesztettek. A történtek után felajánlották neki a rendőri védelmet, amelyet azonban ő elutasított. Májusban háza közelében egy járókelő működőképes pokolgépet fedezett fel, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak. Az áldozat idén több névtelen levelet kapott, amelyekben magyar nacionalistának nevezték és életveszélyesen megfenyegették.

Arra a kérdésre, hogy a Nyitra megyei rendőrség március óta miért nem találta meg a tettest, aki a biztonsági kamera felvételei alapján valószínűleg Stefan K.volt, Michal Kopcík azt válaszolta, hogy erre az érintettek írásos választ kötelesek adni Daniel Lipsicnek, a múlt héten hivatalba lépett új szlovák belügyminiszternek. A bűnügyi főigazgató elismerte azt is, hogy a gyilkosság előtt egy nappal ismeretlen tettes át akart mászni a megyei képviselő házának kerítésén, de ez nem sikerült neki, ezért elmenekült. A helyszínre hívott rendőrök ellenőrizték a környéket, magukkal vitték a biztonsági kamera felvételeit, s várták, hogy Basternák László feljelentést tegyen. Ezt éppen ma akarta megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.