Ma megbukhat az olasz kormány?

Az olasz parlament felsőháza ma szavaz az Angelino Alfano belügyminiszterrel szembeni bizalmatlansági indítványról, amelyet az ellenzék Muhtar Abljazov volt kazah bankár családjának kitoloncolása miatt kezdeményezett.

A bizalmatlansági indítványt a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és az 5 Csillag Mozgalom nyújtotta be. A két ellenzéki pártot nem győzte meg Alfano szerdai parlamenti beszámolója arról, hogy az olasz belügyi szervek az ő tudta nélkül jártak el az Abljazov-ügyben.

Abljazov felesége és hatéves kislánya május 30-ai kiadatása miatt szerdán lemondott Giuseppe Procaccini, Alfano kabinetfőnöke. A egyedüli felelősnek kikiáltott Procaccini az olasz napilapoknak azt hangsúlyozta, hogy a belügyminiszter tudott a „kazah ügyről”.

A pénteki szenátusi szavazás tétje az április 28-án megalakult, Enrico Letta, a Baloldali Demokraták (PD) politikusa vezette olasz nagykoalíciós kormány sorsa. Alfano, aki egyben helyettes miniszterelnök is, a másik nagy kormánypárt, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára. A PdL nemmel szavaz a bizalmatlansági indítványra. Így szavaz a Mario Monti vezette harmadik koalíciós erő is. Az Északi Liga voksai bizonytalanok.

A döntés a PD szenátusi frakciójának kezében van. Ha a PD Alfanónak bizalmatlanságot szavaz, a kormány bukik - hangoztatta Silvio Berlusconi PdL-elnök, aki részt vesz a pénteki voksoláson. Berlusconi elutasította azt a megoldást, hogy Alfano Letta helyettese maradjon, de megváljon a belügyi tárcától.

A PD frakció csütörtökön előzetes szavazást tartott, ahol hét tartózkodást kivéve a párt mind a 80 szenátora nemet mondott Alfano megbuktatására. A PD parlamenti tagjai azonban már az áprilisi államfőválasztáson sem tartották be saját pártjuk szavazási utasításait, amikor a döntő voksoláson nem szavazták meg a PD elnökjelöltjét.

A kérdésben Giorgio Napolitano államfő is felszólalt arra figyelmeztetve a parlamenti pártokat, hogy Olaszország „közérdeke, hogy a Letta-kormány folytassa a munkáját”. Napolitano kijelentette, Itália nem engedheti meg magának az újabb kormányválságot.

Ha viszont a PD a parlamentben Alfanóra szavaz, ezzel „bűnrészessé válik az Abljazov-ügy felelőseinek mentésében” és Berlusconi pártjának kedvez - tiltakoztak a PD szavazói a párt blogjain és Twitterén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.