Ma maradt Tajvan elnöke

Újraválasztották Tajvan elnökévé szombaton Ma Ying-jeout, aki eddigi három és fél éves államfőssége során jelentősen javította a sziget és a népi Kína kapcsolatrendszerét.

A még nem végleges választási eredmények szerint a nacionalista párt, a Koumintang színeiben induló Ma a voksok mintegy 51,5 százalékát szerezte meg, míg fő vetélytársa, az ellenzéki Demokrata Haladó Párt (DPP) jelöltje, Tsai Ing-wen 45,7 százalékot.

Ma híveivel már ünnepelni kezdte a győzelmet, míg az ellenzéki párt elismerte vereségét, s Tsai bejelentette, hogy lemond a DPP elnöki tisztéről.

Az eredmény a Tajvan és a Kína közti enyhülés folytatását ígéri, ilyen értelemben megnyugtató Pekingnek, amely az idén ősszel esedékes pártkongresszuson nemzedékváltásra készül a hatalom csúcsán. Ám – miként a Reuters tudósítója írja – megfelelő Washingtonnak is, a sziget biztonsága garantálójának, hogy Tajvan nem okoz feszültségforrást egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államokban elnökválasztásra készülnek.

"Az elkövetkező négy évben a tajvani szoros két oldala közti kapcsolatok békésebbek lesznek, s a nagyobb kölcsönös bizalomnak köszönhetően a konfliktus veszélye tovább csökken majd" – jelentette ki a párt főhadiszállása előtt a szemerkélő esőben ünneplő tömeg előtt a 61 éves Ma.

A DPP 2000 és 2008 között, Chen Su-bian elnöksége idején Tajvan függetlensége kinyilvánításával fenyegetőzött. Kína ugyanakkor katonai erőszak alkalmazását helyezte kilátásba egy ilyen döntés megakadályozására. Peking az egy Kína elv alapján Tajvant rebellis tartományának tekintette. Ma elnökségével a viszony lényegesen javult, lényegében vámmentes kereskedelmi megállapodást kötöttek, amelynek révén jelentősen megnőtt a tajvani elektronikai termékek exportja a kínai piacra. A közvetlen légijáratok bevezetése pedig lendületet adott a turizmusnak. Legalább egymillió tajvani vállalkozó fektetett be Kínában, nekik is leegyszerűsödött az utazási lehetőség. Tajvani lapjelentések szerint mintegy 200-300 ezer tajvani utazott haza a választásokra, hogy leadhassa voksát, döntő többségük Ma újraválasztását támogatta.

A választási eredmény nem lett olyan szoros, mint az előzetes közvélemény-kutatások jelezték, amelyek 3-4 százalékos különbséget valószínűsítettek. Ám a Nacionalista Párt, és személy szerint Ma elnök népszerűsége lényegesen visszaesett 2008-hoz képest, amikor a választásokon 17 százalék volt a különbség a két párt jelöltje között. A televíziók előrejelzése szerint a  tajvani parlamentben a nacionalisták kellő többséghez jutnak, a 113 törvényhozóból várhatóan 65-öt adhatnak. Ha a számítás beigazolódik, akkor ez a többség lényegesen kisebb lesz, mint a mostani parlament esetében, ahol Ma elnök pártja 81 mandátummal rendelkezett.

Újraválasztották Tajvan elnökévé szombaton Ma Ying-jeout
Taiwan President and Nationalist Party (KMT) presidential candidate Ma Ying-jeou celebrates after provisional election results of the Taiwan's 2012 presidential election are announced in Taipei January 14, 2012. Incumbent Taiwan President Ma claimed victory in the island's presidential election on Saturday, pointing to smooth future relations with China and the likelihood of stepped-up economic integration. REUTERS/Pichi Chuang (TAIWAN - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.