Ma kérdezik ki a brit kormányfőt

Ma járul David Cameron brit kormányfő a Murdoch-médiabirodalom lehallgatási botrányát kivizsgáló Leveson-bizottság elé.

David Cameron kijelentette, a sajtó és a politika viszonya rossz irányba halad, túl szoros és „egészségtelen.” A kormányfő szerint a 24 órás hírverseny egy állandó harccá vált, a politikusoknak ettől illene visszavonulniuk, különben eláshatják magukat.

A médiabirodalom ügyét kivizsgáló bizottságot Sir Brian Leveson bíró vezeti. Cameront elsősorban arról kérdezik, hogy milyen kapcsolatban állt a Murdoch-sajtóbirodalommal, amelynek részét képezi a lehallgatási botrányba keveredett News International kiadóvállalat is.

A kormányfő ugyanis közeli barátja a kiadóvállalat egykori vezérigazgatójának, Rebekah Brooksnak, Andy Coulson, a News of the World egykori szerkesztője pedig kommunikációs csapatának vezetője volt. Brooksszal a kormányfő hetente beszélt, erről tanúskodnak azok a levelek és üzenetek, amelyeket Cameron már beszolgáltatott a vizsgálat érdekében. Az egykori vezérigazgatónőt a lehallgatások miatt tartóztatták le, de azzal is vádolják, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást. Brooks férjét – aki Cameron iskolatársa volt – és Coulstont szintén letartóztatták, utóbbit hamis tanúzással vádolják, a botrány miatt még 2011 elején lemondott posztjáról.

Cameront Jeremy Hunt kulturális miniszterről is faggatják majd, akinek a gyanú szerint döntő szerepe volt abban, hogy Murdoch cége, a News Corp. üzletrészt szerezhessen a BSkyB tévéhálózatban. Miután kirobbant a botrány, többen követelték, hogy Hunt mondjon le, Cameron viszont mindig a védelmébe vette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.