Zászlót választ Új-Zéland

Egy hónapjuk van az új-zélandiaknak, hogy postára adják a szavazataikat a nemzeti lobogóról. 

Az öt verziót felkínáló postai szavazólapokon kell bejelölniük, szerintük melyik zászló képviselné legjobban az országot - számolt be BBC. A szavazás második körére a jövő évben kerül sor, akkor azt kell eldönteniük a szigetország állampolgárainak, hogy akarják-e lecserélni a mostani zászlót az újra. 

A hivatalos új-zélandi lobogó - amely Nagy-Britannia zászlaját a Union Jacket is magába foglalja - kritikusai szerint túlságosan hasonlít az ausztrálokéra.

John Key miniszterelnök hasonlóan vélekedik: szerinte a mostani nem képviseli a modern Új-Zélandot. Ezen kívül a hasonlóság miatt is aggódott, bár beismerte, hogy a szavazások azt mutatják, hogy a legtöbben megtartanák a régi zászlót.

Az új lobogó megtervezésére kiírt pályázatra számos komoly és kevésbé komoly javaslat érkezett. Közülük néhánynak, mint a Lézer Kivi egész rajongói klubja alakult. 

A szeptemberben közzétett listán már csak négy terv szerepelt, azonban sokan úgy vélték, hogy nem elég kreatívak és túlságosan hasonlítanak egymásra. Hármon egy páfránylevél, a negyediken pedig egy kanyargó maori szimbólum látható.

Miután a közösségi oldalakon kampányba kezdtek, a kormány változtatott a szabályokon és egy ötödik - Vörös Csúcsnak nevezett - verió is bekerült a lehetőségek közé.

A döntést megkönnyítendő, az öt lehetséges zászlót országszerte kijelzőkön láthatják. A zászlók "tesztdarabjait" ingyenesen adják azoknak a közösségeknek, akik rendelkeznek öt alkalmas zászlórúddal. Az elképzelések szerint így az emberek még valóságosabbnak érzik majd a zászló lecserélésének lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.