Ma megszületik a katolikusok hivatalos álláspontja a családról

A családról szóló szinódus záródokumentum-tervezetének végleges szövegét szombaton kapták kézhez a tanácskozáson résztvevő püspökök, akik pontról pontra szavaznak róla.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő korábbi bejelentései szerint a záródokumentum első verzióját csütörtökön bemutatták a szinódus tagjainak.

A záródokumentum az október 4-én kezdődött püspöki tanácskozás témáit felvezető munkadokumentumhoz (Instrumentum Laboris) a háromhetes tanácskozás során fűzött kiegészítések és módosítások alapján készült el. A záróokmányt, amelynek egyelőre a címe sem ismert, a Ferenc pápa által kinevezett tíztagú bizottság állította össze. A bizottság tagjai között volt Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor, valamint püspökök mind az öt kontinensről.

A szinódus során 1355 kiegészítő vagy módosító javaslat érkezett a plenáris ülések vagy a nyelvi csoportok részéről. Ezek mindegyikét igyekeztek beledolgozni a záródokumentum szövegébe - hangsúlyozta Federico Lombardi.

A záródokumentum tervezetének végleges verzióját szombaton zárt ajtók mögött olvasták fel a szinódus résztvevőinek. Nem nyilvános a szavazás sem, amely során a 270 püspök pontról pontra voksol a szövegről.

A tavaly októberben szintén a családról tartott rendkívüli szinódus záródokumentumának pontjait a püspökök kétharmados többséggel szavazták meg, kivéve az elváltakra és újraházasodottakra, valamint az azonos nemű párokra vonatkozó pontokat.

A záródokumentumot a püspökök átadják Ferenc pápának, aki dönt majd a püspöki szinódus munkáját és eredményeit tartalmazó okmány sorsáról. A tavalyi rendkívüli szinódus záródokumentumát a pápa akaratából a szinódus után azonnal közölték.

A család hivatása és küldetése az egyházban és a mai világban című szinódus vasárnap ér véget a Ferenc pápa által a Szent Péter bazilikában bemutatott misével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.