Mandela Nap

Dél-Afrika idén először rendezi meg a Mandela Napot, ami arra hivatott, hogy emlékeztesse a kormányt, meg kell tisztítani az országot. Mandela 2013. december 5-én hunyt el, idén július 18-án lenne 96 éves.

Megemlékezést tartanak a világ számos pontján, arra buzdítva az embereket, hogy 67 percig segítsenek másoknak – így jelképezve Nelson Mandela 67 évnyi közért tett szolgálatát.

Mandela 27 évet töltött börtönben apartheidellenes – faji megkülönböztetés és elkülönítés politikája elleni – tevékenysége miatt, majd 1994-ben Dél-Afrika első fekete elnökének választották.

Csütörtökön egy aláírását őrző tárgy 160 ezer dollárért, több mint 37 millió forintért kelt el egy aukción. A pénzt jótékonysági célra fordítják majd.

Jacob Zuma dél-afrikai államfő arra kérte a lakosságot, hogy fogjanak seprűket és felmosókat, és vegyenek részt a „Takarítás Madibáért Hadműveletben". Madiba annak a királyi dinasztiának a neve, ahova Mandela is tartozott. Néhányan ezen felháborodtak, mondván, hogy ez a kormány feladata volna – írja az AFP hírügynökség.

Mások önkéntesként segítettek idősek otthonában vagy árvaházakban, illetve takarókat adtak a hajléktalanoknak.

Mandela születésnapja alkalmából a Google is készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.