Kivégzése előtt nősült meg az ausztrál halálraítélt

Helyi idő szerint ma este végzik majd ki Indonéziában a „Bali Kilencek” nevű drogbanda két, 2006-ban halálra ítélt ausztrál tagját és hét másik elítéltet. Andrew Chan utolsó kívánságát hétfőn teljesítették: a börtönben feleségül vehette indonéz barátnőjét.

Andrew Chan és Myuran Sukumaran utoljára találkozhatott rokonaival és barátaival. A végső búcsút rosszul viselték az ausztrál férfiak látogatói: Sukumaran nővére rosszul lett és összeesett. Fivéreik az ötórás látogatás után sajtótájékoztatót tartottak a végső kegyelem reményében.

„Olyasvalamit láttam ma, amin egyetlen családnak sem szabadna keresztülmennie. Bemenni oda és végleg elköszönni valakitől, kínzás. Egy családnak sem kéne ezt megtapasztalnia” - idézi a BBC Michael Chant.

Chintu Sukumaran azt mondta, sok beszédtéma akadt. „Beszéltünk a halálbüntetésről is, de tudja, hogy ez csak időpazarlás... Arra kérem Indonézia elnökét, mutasson irgalmat. Kérem, ne hagyja, hogy az anyámnak és a húgomnak el kelljen temetnie a testvéremet” - mondta. 

A nyilvános könyörgés azonban valószínűleg mit sem ér. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter és Tony Abbott ausztrál kormányfő korábban már kérte, hogy ne végezzék ki a két ausztrál állampolgárt, ám az indonéz hatóságok elutasították a kegyelmi kérelmeket.

Heroint próbáltak Ausztráliába csempészni

2005-ben Chan és Sukumaran, valamint hét másik ausztrál állampolgár összesen 8,2 kilogramm heroint próbáltak Baliról Ausztráliába csempészni.

Elkapták őket, a „Bali Kilencek” közül heten húszéves vagy életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak, a banda vezetőjét, Andrew Chant és a segítőjét, Myuran Sukumarant azonban halálra ítélték.

Ausztrália azt is követelte, hogy vizsgálják ki Sukumarant és Chant 2006-ban kábítószer-csempészetért halálra ítélő indonéz bírók elleni korrupciós vádakat még a kivégzések végrehajtása előtt. Az indonéz igazságügyi bizottság azonban közölte, a korrupcióval kapcsolatos vádak nincsenek hatással a két ausztrálra kimondott halálos ítéletre.

A hatóságok hétfőn azonban még teljesítették Andrew Chan utolsó kívánságát, a börtönben feleségül vehette indonéz menyasszonyát.

A golyó általi kivégzést a Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre. A két ausztrálon kívül három nigériai, egy brazil, egy ghánai, egy indonéz és Fülöp-szigeteki állampolgárt végeznek majd ki. Egy francia állampolgárságú elítélt fellebbezett az ítélet ellen.

Indonéziában szigorúan büntetik a drogkereskedelmet. A halálbüntetésre bevezetett moratóriumot 2013-ban oldották fel, idén eddig hat embert végeztek ki – írja a Reuters, mely megjegyzi, az ENSZ is elítéli az ítéletek végrehajtását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.