Ma döntenek a félezer halálra ítélt egyiptomi sorsáról

Ma kiderül, hogy valóban kivégzik-e azt a félezer egyiptomi Murszi-hívet, akik ügyében a bíró áprilisban halálbüntetést javasolt. Közülük ma reggel már 183 vádlottat halálra ítélt a bíróság.

A minyai bíróság hamarosan meghozza döntését mind a 683 embernek az ügyében, akik a tavaly nyáron megbuktatott, demokratikusan megválasztott elnök, Mohamed Murszi hívei voltak, és akik a vád szerint tavaly augusztusban megtámadtak egy rendőrkapitányságot, amelynek következtében egy rendőr életét vesztette. A legfrissebb információk szerint 183 ember ügyében már megszületett a döntés, és a bíróság halálra ítélte őket – írja a BBC. Köztük van a Murszi mögött álló konzervatív iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség szellemi vezetője, Mohamed Badie is. Murszi tavaly júliusi megbuktatása óta a Muzulmán Testvériséget betiltották, vagyonelkobzásra ítélték és üldözik a szervezet tagjait. Becslések szerint december óta mintegy ezer embert állítottak bíróság elé.

A bíró az áprilisi tárgyalást követően javasolta a halálbüntetést, ám azt a főmuftinak még jóvá kell hagynia. Ettől függetlenül számos emberi jogi szervezet fejezte ki tiltakozását, ugyanis az igencsak gyors eljárás szerintük nem felelt meg a nemzetközi jogi normáknak. A vádlottak ügyvédei is kritizálták az eljárást, és azt mondták, hogy védenceik közül többen nem is tartózkodtak abban a városban, ahol az eset történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.