Ma Ceausescunak is kétharmada lenne

Visszasírják a volt diktátort a románok, akiknek közel a fele rá is szavazna az év végén esedékes elnökválasztáson – derül ki az IRES közvélemény-kutató április elején készült felméréséből.

A románok közel fele Nicolae Ceausescura szavazna, ha a volt diktátor a jelöltek között lehetne az év végén esedékes elnökválasztáson – derül ki az IRES közvélemény-kutató április elején készült felméréséből. A munkahelyek és általában a jövő bizonytalansága miatt egyre többen tekintenek nosztalgiával az 1989 előtti rezsimre. Az IRES adatai szerint a megkérdezettek 73 százaléka úgy véli, az ország rossz irányba halad, és mindössze 23 százalék derűlátó. Hatvankilenc százalék úgy értékeli, hogy rosszabbul él, mint a rendszerváltás előtt. 35 százalék úgy tartja, valamivel talán jobban él. A válaszadók a kommunizmus mellett szóló érvek közül a munkahelyek biztonságát (23 százalék) és magasabb életszínvonalat (14 százalék) említették elsőként.

– A románok a legfontosabb történelmi eseménynek tekintik az 1989. decemberi forradalmat, de azt is mondják, hogy manapság nincs biztonságban a munkahelyük. Az emberek ezt az értékelést állítják szembe a szép emlékeikkel – magyarázta a Digi24 hírtelevíziónak Vasile Dancu szociológus, az IRES intézet vezetője.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók többsége nem szavazott volna a diktátor megölésére, ugyanakkor úgy véli, az 1989. december 25-én sortűzzel kivégzett Ceausescu megérdemelte a sorsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.