Luxusüdülőbe rejtették a pápa elől a hajléktalanokat

Fülöp-szigeteki koldusok tömegeit szállásolták el luxus bungalókban a pápa múlt heti látogatása előtt, így „tisztítva" meg az utcákat a katolikus egyházfő előtt.

A Fülöp-szigeteki kormány pénteken kénytelen volt beismerni, hogy Ferenc pápa látogatása előtt közel ötszáz koldust és hajléktalant szedtek össze a manilai utcákról, majd egy luxusüdülőbe vitték őket. Az ellenzéki képviselők kereszttüzébe került népjóléti és fejlesztési miniszter elmondta, hogy a fővárosi koldusoknak és hajléktalanoknak légkondicionált bungalókban biztosítottak szállást arra a négy napra, míg a pápa a szegények iránti könyörületről prédikált – írja a The Guardian.

A Chateau Royale üdülőben több medencében is lehet ejtőzni, illetve olyan szabadidős tevékenységek is a vendégek rendelkezésére állnak, mint a sziklamászás, éjszakánként 544 dollárért (kb. 150 ezer Ft). Corazon Soliman népjóléti miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány nem fizette ki a teljes összeget, ám részletekbe nem bocsátkozott.

„A pápa tökéletlenségével együtt szerette volna látni a Fülöp-szigeteket. Ne csináljunk úgy, mintha első világbeli ország lennénk" – mondta Terry Ridon képvislő, aki nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Az ellenzék a szegénység álságos eltüntetésével vádolta meg a kormányt, de Soliman azzal védekezett, hogy a hajléktalanoknak jobb volt így, mert ha az utcán maradnak, a pápa érkezését ünneplő tömegek kiközösítették volna őket.

„A szegénységet egyébként sem lehet eltüntetni. Az első dolog, amit a repülőről leszállva meglátott a pápa, az a folyó menti nyomornegyed volt" – mutatott rá Soliman, aki hozzátette, hogy egy kormányprogram keretén belül mintegy kétezer hajléktalan családnak biztosítottak ingyenes lakhatást egy évig.

„Ennek egy képzés is a része, amely során megismerkednek olyan lakásokkal, ahol van ajtó és wc" – mondta Soliman.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.