Luxus penthouse-ba költözött a nyugdíjas bíboros

Nyugdíjazása után lélegzetelállító luxuslakásba költözött a Vatikán egykori államtitkára, Tarcisio Bertone.
Míg Ferenc pápa a világi hívságoktól mentes, egyszerű élet szószólójaként vált ismertté, addig egyre több egyházi személyről derül ki, hogy ők bizony nem vetik meg a luxust. A legújabb botrány főszereplője Tarcisio Bertone bíboros, aki tavaly októberi nyugdíjazásáig az államtitkári posztot töltötte be a Vatikánban.

Ezt követően sem volt rest, hanem megkezdte annak a lakásnak a felújítását, ahol nyugdíjas éveit kívánja tölteni. A fényűző lakról szóló pletykák már ekkor szárnyra kaptak, ám az igazi botrány akkor tört ki, amikor az olasz Chi magazin megjelentette az első fényképeket a Vatikán falai között található, Palazzo San Carlo tetején elhelyezkedő penthouse-ról. A munkálatok részleteiről csupán annyit tudni, hogy összenyitottak egy 300 és egy 400 nm-es lakást, de számos egyéb felújítási munkálat is zajlott, írja a the Guardian.

Bertone azt ugyan elismerte, hogy „tágas" penthouse-ról van szó – amelyhez állítólag egy 100 nm-es terasz is tartozik –, ám tagadta azt a szóbeszédet, mely szerint 700 nm lenne: mint mondta, annak alapterülete a valóságban „csupán" ennek fele. Ez egyébként még így is ötször nagyobb annál az egyszobás lakásnál, amelyben Ferenc pápa lakik.

A 79 éves bíboros hozzátette, hogy ez „normális" méretnek számít a Vatikánban található régi épületekben. Bertone azt is elmondta, hogy a saját költségén újíttatta fel a penthouse-t, amelyet most ugyan ő, de később más fog használni.

Szakértők szerint régebben normális és elfogadott volt, hogy a vatikáni méltóságok visszavonulásuk után luxuslakásokba költöztek, ám Ferenc pápa köztudottan nem nézi jó szemmel az ilyesmit, és állítólag nagyon dühös lett, amikor megtudta, hogy Bertone milyen építkezésbe kezdett az ő szerény lakhelyétől pár saroknyira.

Az egykori államtitkár azonban ezt megcáfolandó azt állítja, hogy az első gyanúsítgatásokat követően nem sokkal a pápa felhívta őt, és szolidaritását fejezte ki a támadások miatt.

A közelmúltban a limburgi luxuspüspök miatt került kellemetlen helyzetbe az egyház, ugyanis az azóta nyugalmazott Franz-Peter Tebartz-van Elst több mint 31 millió eurót költött rezidenciája felújítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.