Luxemburgi bíróságra kerül Csehország

Prágában egyelőre nem kommentálják azt, hogy az Európai Bizottság a luxemburgi uniós bíróságra adta Csehországot, mert versenytárgyalás nélkül vásárolt az EADS nyugat-európai konzorciumtól négy, CASA C-295M típusú katonai teherszállító repülőgépet, összesen 132 millió euróért.

Prágában egyelőre nem kommentálják azt, hogy az Európai Bizottság a luxemburgi uniós bíróságra adta Csehországot, mert versenytárgyalás nélkül vásárolt az EADS nyugat-európai konzorciumtól négy, CASA C-295M  típusú katonai teherszállító repülőgépet, összesen 132 millió euróért. A brüsszeli testület  szerint Prága ezzel megsértette az uniós rendelkezéseket, mert nem teremtette meg a gazdasági verseny feltételeit, ráadásul az adófizetők pénzét pazarolta. A vásárlásról Mirek Topolánek kormánya döntött, tavaly. Ha a brüsszeli feltevések beigazolódnak, akkor Csehország jelentős pénzbírságra számíthat.

Megkeresésünkre Alexandr Vondra jelenlegi prágai védelmi miniszter azt válaszolta, hogy addig nem nyilatkozik, ameddig nem tanulmányozza át a brüsszeli döntés indoklását. Értesüléseink szerint az előző cseh kabinet azzal indokolta a döntését, hogy az ország biztonsága és bizalmas adatok védelme érdekében tekintett el a versenytárgyalás kiírásától. Az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra került döntésében viszont rámutatott arra, hogy a cseh fél nem tudta meggyőzően megindokolni, hogy a versenytárgyalás miért veszélyeztette volna az ország biztonságát.

A cseh gazdasági versenyhivatal egyébként vizsgálatot indított az EADS-gépek szervizeléséről kötött szerződés kapcsán is, amelyhez ugyancsak tender nélkül a hazai Omnipol Részvénytársaság jutott hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.