Melegházasságot kötött a miniszterelnök

Luxemburg első embere, a 42 éves Xavier Bettel pénteken házasodott össze azonos nemű kedvesével, Gauthier Destenay-vel. A luxemburgi miniszterelnök és belga építész partnere az elsők közt voltak az országban, akik homoszexuálisként házasságot kötöttek, hála a nagyhercegségben januárban elfogadott törvénynek. 

A pénteki ceremóniával Bettel az Európai Unió első hivatalban lévő melegházasságban élő vezetőjévé vált.

A zárt körű szertartás után a sötét öltönyt és nyakkendőt viselő párt számos gratuláló fogadta a városháza előtt. A liberális politikus 18 hónappal ezelőtti megválasztása több évtizednyi konzervatív kormányzásnak vetett véget a hagyományosan katolikus országban. „Luxemburg példát mutathat!” – nyilatkozta Destenay-t átölelve.

Bettel (jobbra) és a párja a szertartás után. Nem csak felébredt
Bettel (jobbra) és a párja a szertartás után. Nem csak felébredt
Francois Lenoir / Reuters

Két hasonlóan fiatal uniós miniszterelnök, a 39 éves Charles Michel a szomszédos Belgiumból, és a 35 éves Taavi Roivas Észtországból szintén részt vett az esküvőn. „Egy barát esküvőjére jöttem. Ez egy fontos pillanat a számára, és jelen kellett lennem” – mondta Michel a belga RTBF rádiónak. A polgári ceremóniát Bettel politikai szövetségese, Lydia Polfer luxembourgi főpolgármester  – aki Bettelt követte a főváros polgármesteri székében – vezette le.

A jogász Bettel hét évvel ezelőtt egy rádióműsorban jelentette be nyilvánosan, hogy meleg. „Nem csak felébredtem egy reggel és azt mondtam, Hé, én meleg vagyok!” – mesélte egy 2013-as interjúban. „Az emberek azt mondják, hogy betegek vagyunk, de ez nem választás kérdése.” Destenay, aki már akkor is a párja volt, ezt még mindig nem tette meg.

Bettel 2013 decemberében lett miniszterelnök, Jean-Claude Juncker 19 évnyi hatalmának vetve véget. Juncker jelenleg az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Öt évvel ezelőtt Johanna Sigurdardottir, az akkori izlandi miniszterelnök volt az első hatalmon lévő politikai vezető a világon, aki elvette azonos nemű partnerét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.