Luxemburg: "bónusz" idegenvezető... a kormányfő

Kis Fiattal érkezett Xavier Bettel, és mindent megmutatott.

 

Amerikai egyetemisták hallgatják az idegenvezetőt vasárnap délután, aki a miniszterelnökről mesél annak irodája előtt a tengerentúli turistáknak. Egyszer csak a bejárat elé kanyarodik egy Fiat 500-as, a rendszáma XB1973. Az idegenvezető felvilágosítja a vendégeket, hogy megérkezett az ország kormányfője. A fiatalok értetlenkedve hallgatják: Micsoda? Miniszterelnök egy ilyen kicsi kocsiban? Hétvégén? Nem akarnak hinni a szemüknek. 

Az autóból kiszáll a „sofőr", testőr nélkül, az idegenvezető üdvözli őt: "Salut Xavier! Hogy vagy? Itt van egy csoport amerikai diák, éppen az irodádról meséltem nekik."

A megszólított, Xavier Bettel, aki tavaly decemberben lett Luxemburg kormányfője – odafordul a fiatalokhoz és megkérdezi: „Honnan érkeztetek? Meddig vagytok nálunk?" Egyszerre válaszolnak: a Michigan State University-ről jöttek és négy napot maradnak.

A nagyhercegség népszerű kormányfője váratlan kérdéssel áll elő: „Akarjátok látni az irodámat?" – és már nyitja is az bejárati ajtót. Az épületben egy lélek sincs, se biztonságiak, se más személyzet. A miniszterelnök irodájába mennek a vendégek, a 41 éves liberális-konzervatív politikus pedig mutatja, hogy itt dolgozik, ez az íróasztala, és másnap amerikai látogatót fogad. Majd ismét kérdést szegez a még mindig hitetlenkedő fiataloknak: „Kiváncsiak vagytok a minisztertanácsi ülésteremre?" –  és már megy is felfelé a lépcsőn. Mutatja az asztalt, amit péntekenként ülnek körbe miniszterei társaságában. A falra festett motívumok között felfedezhető a „Miniszterelnök" felirat: – Ez az én helyem – mondja a lezseren öltözött, a nyakában divatos sálat viselő Bettel. 

A termet elhagyva megkérdezi a diákokat, hogy mit tanulnak. – Vállalatirányítás (Business Management) szakra járunk – mondják, mire a kormányfő is felfedi végzettségét: ő jogot tanult. Búcsúzóul a lépcsőfeljárón közös fotó készül, majd a kormányfő kikíséri a tisztelt vendégeket, majd egy olaszos Ciao-valbúcsúzik. Még kell egy kis idő, míg mindenki felfogja, hogy az Európai Unió egyik alapítóországa, egyben egyik legelkötelezettebb tagállama miniszterelnökének hivatalában jártak vasárnap délután, ahol a nemzeti trikolór mellett ott van az unió lobogója is.

Az idegenvezető még aznap este a Facebookon köszönő üzenetet küld a szívélyes fogadtatásért, amire reggel válasz is érkezik: „Örülök, hogy élveztétek. Ciao."

Ha bárki bármilyen hasonlóságot vél felfedezni a történetben, az csakis a véletlen műve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.