Lusta hivatalnokokat büntet a kínai állam

249 tisztviselőnek kellett felelnie „lustaságáért” a kormány korrupcióellenes harcának keretében. A hivatalnokok állami támogatások elosztásával, programok elindításával, vagy épp ingatlanfejlesztésekkel késlekedtek – tudósított az Xinhua állami hírügynökség.

Az elmúlt 18 hónapban az ország legnagyobb korrupcióellenes kampányától félve sok tisztviselő inkább halogatta a nagyobb projekteknél az engedélyek kiadását, hogy elkerüljék a korrupcióellenes szervek ellenőrzését - számolt be a Reuters.

A helyzeten feldühödött Peking megrótta a halogató helyi önkormányzatokat a lustaságukért és folyamatosan a fel nem használt költségvetésük visszavonásával fenyegette őket. 

A hírügynökség beszámolója szerint 24 tartomány, régió és város összesen 249 hivatalnokát bocsátották el, fokozták le, vagy részesítették figyelmeztetésben egy május végétől június közepéig tartó vizsgálat eredményeként.

Az egyik legsokatmondóbb példa az északi Shanxi tartomány étel-újrahasznosítási projektje, amihez már 2012-ben kiutalta a kormány a szükséges támogatást, a program azonban idén májusig el sem kezdődött.

"A cél ezeknek az embereknek a felelősségre vonásával az, hogy elősegítsük a munkát, a semmittevést és a lustaságot felszámoljuk a közigazgatásban, és biztosítsuk az idei évre kitűzött célok elérését" - idéz a beszámoló egy tisztviselőt.

Az el nem költött támogatások összegét a kormány augusztus végén 296 milliárd jüanra (46.5 milliárd dollárra) becsüli. Az érintett projektek majd mindegyikét sürgős fejlesztésnek minősítették. 

Li Ko-csiang miniszterelnök többször fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy a hivatalnokok lazák és lusták Peking politikai irányelveinek az érvényesítésében. Nyakukat behúzva ülnek, hogy elkerüljék, hogy a korrupcióellenes kampány célpontjává váljanak.

A kínai gazdaság idén az elmúlt huszonöt év leggyengébb teljesítményét nyújtotta, nem kevés fejfájást okozva a nemzetközi befektetőknek és a döntéshozóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.