Lukasenko prágai meghívást vett át

Karel Schwarzenberg, a soros uniós elnökséget betöltő Csehország ügyvezető külügyminisztere pénteken Minszkben hivatalos meghívót nyújtott át Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek a május 7-ére tervezett prágai EU-csúcsra, amelyen meghirdetik a Keleti partnerség-programot - jelentették be Prágában.

"A meghívó nem személyesen az elnöknek, hanem Fehéroroszországnak szól" - nyilatkozta lapunknak Zuzana Opletalová. a cseh külügyi tárca szóvivője. Cseh hírportálok szerint nem kizárt, hogy végül Szjahrej Szidorszkij kormányfő vezeti majd hazájának küldöttségét.

Václav Klaus a hír hallatára az unió kettős erkölcsi mércéje miatt megdöbbenését tolmácsolta szóvivője révén. "Az elnök úr közölte, hogy ha Alekszandr Lukasenko eljönne Prágába, akkor nem hívja meg a Hradzsinba tervezett fogadásra és a találkozó során kezet sem fog vele" - jelentette be Radim Ochvat.

Az Európa utolsó diktátorának tartott elnök és több más magas rangú minszki vezető diktatórikus, az alapvető emberi jogokat súlyosan sértő, az ellenzéki tiltakozásokat durván megtorló módszereik miatt egy ideig be sem utazhattak az uniós tagországokba. Tavaly októberben azonban bizonyos minszki politikai olvadás eredményeként felfüggesztették, idén márciusban pedig egyelőre decemberig felfüggesztették ezt a tiltást.

Karel Schwarzenberg pénteken tárgyalt a fehérorosz ellenzék képviselőivel is, akik szerint a Keleti partnerség-program hozzájárulhat hazájuk belpolitikai viszonyainak fokozatos enyhüléséhez. A programban a huszonhét tagország és Ukrajna, Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldávia, valamint Fehéroroszország vesz részt. A közös projektekre 2013-ig 600 millió eurót fordítanak uniós forrásokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.