Luganszkot bombázta az ukrán légierő

Egy An-26 tíousú katonai teherszállítót minden valószínűség szerint lelőttek a szeparatisták.
A májusi népszavazás után függetlenséget kiáltott szeparatista ukrán megye, Luganszk hasonnevű fővárosa körül öt célpontra mért csapást hétfőn az ukrán légierő – jelentette be hétfőn Olekszij Dmitraskivszkij, a hadsereg szóvivője. A cél az volt, hogy visszaszerezzék a városi repülőteret a szeparatistáktól, ami Petro Porosenko ukrán elnök későbbi Facebook-bejegyzése szerint sikerült is. Dmitraskivszkij a maga részéről elmondta, hogy két csapást a szeparatisták luganszki repülőtéren kialakított állásaira mértek, kétszer egy Izvarinye, egyszer pedig egy Lisicsanszk melletti támaszpontnak vágtak oda. A szeparatisták cáfolják, hogy megtámadták volna őket.
Búcsú Donyeckben egy rosztovi út előtt. Petro Porosenko ukrán elnök Oroszországot beavatkozással vádolja
Búcsú Donyeckben egy rosztovi út előtt. Petro Porosenko ukrán elnök Oroszországot beavatkozással vádolja
Maxim Zmeyev / Reuters

Eközben az Interfax-Ukraine hírügynökség írja, hogy Lugansz felett elveszett a kapcsolat egy An-26 típusú katonai teherszállító repülőgéppel, amiről Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője tett bejelentést. Liszenko elmondása szerint a teherszállítót keresik, de ezen kívül részleteket nem árult el a dologról. Az Interfax-Ukraine egyik névtelenséget kérő forrása szerint előfordulhat, hogy a teherszállító szeparatista tűz alá került. Húszan utaztak rajta. A Luganszki Népköztársaság – a szeparatisták májusban ezen a néven kiáltották ki a függetlenséget – sajtóirodája korábban bejelentést tett z An-26-os lelövéséről. Szemtanúkra hivatkozó orosz hírügynökségi jelentések szerint a teherszállítóból  ejtőernyővel katapultáltak és úgy menekítették a szállítmányt is.

Járőrön lévő ukrán katona a szeparatisták korábbi főhadiszállása, Szlavjanszk mellett
Járőrön lévő ukrán katona a szeparatisták korábbi főhadiszállása, Szlavjanszk mellett
Gleb Garanich / Reuters

Valerij Heletej védelmi miniszter később annak a feltételezésének adott hangot, hogy az An-26-os  elvesztését okozó rakétát orosz területről indíthatták el. Erre utal, hogy a teherszállító állítólag 6500méteren repült, amikor a találat érte. Porosenko eközben azt hangoztatta, hogy az orosz hadsereg tisztjei is harcolnak a kelet-ukrajnai szeparatisták oldalán, és az utóbbi három napban egy új orosz rakétarendszert is bevetettek az ukrán kormányerők ellen

A két keleti megye, Donyeck és Luganszk egy része még a szeparatisták kezén van
Maxim Zmeyev / Reuters

Porosenko hétfőn egyébként megbeszélést tartott a nemzetbiztonsági tanáccsal, amelyen azt mondta, stratégiai változtatni kell azon az antiterrorista hadműveleten, amelyet az ukrán hadsereg a donyecki és a luganszki szeparatisták ellen indított el. Az ukrán elnök úgy vélte, szűkíteni kellene a hadműveleti területet, odafigyelni az ukrán-orosz határ védelmére és mindent megtenni azért, hogy polgári személyek ne sérüljenek vagy haljanak meg a szeparatistákkal vívott összetűzések során. Vasárnap ezeknek az összetűzéseknek Donyeckben ésa Luganszkban 15 polgári személy esett áldozatul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.