Luganszk felé tart az orosz segélykonvoj

Több napig tartó "elviselhetetlen" várakozást követően, az orosz segélykonvoj megindult Luganszk irányába – tájékoztatta a nyilvánosságot az orosz külügyminisztérium.

„A humanitárius segélykonvojunk elindult" – idézi a BBC annak a közleménynek a legfontosabb sorát, amelyet ma reggel adott ki az orosz külügyminisztérium. A sajtó helyszínen tartózkodó munkatársai is megerősítették a hírt, és hozzátették, hogy a teherautókat oroszbarát szakadárok kísérik. 

Moszkva ma már türelmetlenségének is hangot adott, és közölte, nem tűr el több késedelmet. „Elfogytak a kifogások, amelyek a segély késleltetésére irányultak. Az orosz fél eldöntötte, hogy kész cselekedni" – idézi a Reuters az orosz külügy által kiadott közlemény. Állítólag már Vlagyimir Putyin orosz elnököt is értesítették a fejleményekről.

Mint azt korábban már megírtuk, a konvoj sorsa eddig meglehetősen nehézkesen alakult. Szerda este a hírek már arról szóltak, hogy az első kamionok átlépték a határt, ám később kiderült, beléptek ugyan a vámövezetbe, de az ukrán vámosok csak csütörtök dél körül kezdték meg az ellenőrzést.

A kijevi külügyminisztérium nyilatkozata ezt egyebek között azzal magyarázza, hogy a Vöröskereszt még nem erősítette meg végérvényesen készségét a segélykonvoj célba juttatására.

Oroszország ezzel szemben azzal vádolja Ukrajnát, hogy szándékosan tartotta fel a segélykonvojt a határon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.