Lövöldözésre készítik fel a mexikói iskolásokat

„Ha lövöldözés tör ki, feküdjetek a földre, kerüljétek a szemkontaktust a támadóval, és őrizzétek meg nyugalmatokat” - áll a mexikói iskolákban osztogatott új viselkedési útmutatóban.

Háttérben a szomorú valóság: a Mexikó északi részén fekvő Nuevo León államban a tanintézmények diákjai könnyen az egymással rivalizáló kábítószerbandák kereszttüzébe kerülhetnek. Ezért az állam Oktatási, Közbiztonsági és Polgári Védelmi Hivatala  úgy döntött, legjobb lesz felkészíteni a diákokat és a szülőket az esetleges vészhelyzetre – számolt be a BBC Mundo.

Részletes tájékoztatást kap a kisdiák például arról, hogy abban a pillanatban , amikor robbanást vagy dörrenést hall , nem hagyhatja el a tantermet és le kell feküdnie a földre. Ami ennél is fontosabb: kerülni kell a szemkontaktust a támadókkal, a fényképezést, videófelvételt, mivel ezzel provokálják a bűnözőket. Igaz, hogy a Nuevo León-i közbiztonsági hivatal vezetője, Luis Carlos Trevino szerint  eddig  nem történt  még támadás az iskolák ellen, ám az államban márciusban két diák halt meg csak azért, mert rosszkor volt rossz helyen.

Az utóbbi öt évben 900 kiskorú áldozata volt a kábítószerbandák egymás közti, illetve a rendőrökkel folytatott miniháborújának. Egyébként az útmutatóban némi önkritika is felfedezhető: amióta Felipe Calderón államfő meghírdette a kartellek elleni kíméletlen háborút, jóval több felfegyverezett rendőr és katona rostokol az utcákon, mint korábban. Nem mintha ez megnyugtatná a gyerekeket. Éppen ellenkezőleg: egy felmérés szerint félelmet és nyugtalanságot kelt bennük az erőszakszervezetek állandó figyelme.

Ráadásul már nem csak a legveszélyesebb északi államokban, hanem országszerte uralkodik a félelem. A Monterey-i technikum új nyitvatartási rendet vezetett be. Nayaritban és Michoacanban pedig előre hozták a tanév végét, a szülők pedig megváltoztatták gyermekeik nyaralási tervét: sokukat  már nyári táborokba  se engedik el.

Gyerekeket mentenek ki egy tűzpárbajból Tijuanaban
Police officers carry children away during a gun battle in Tijuana, in Mexico's state of Baja California, January 17, 2008. A shootout on Thursday, after police agents moved in on a drug cartel group, left four people injured and forced the emergency evacuation of a school in Tijuana, according to the local media. REUTERS/Jorge Duenes (MEXICO)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.