Lövöldözés egy arizonai egyetemen

Az első jelentések szerint egy ember meghalt, három pedig megsebesült. A támadó őrizetben van.

Halálos lövöldözés helyszíne volt a Northern Arizona University (NAU) campusa péntek hajnalban az Egyesült Államokban, Flagstaffban. Az első jelentések szerint az incidensben egy ember meghalt, három megsebesült, az egyedül érkező merénylőt pedig elfogták.

Lehetséges indítékról a hatóságok és az egyetem egyelőre nem számolt be, és az sem világos, hogy a támadó és az áldozatai az egyetem hallgatói közül kerültek ki-e. Cindy Brown egyetemi szóvivő csak annyit árult el, hogy az első segélyhívás helyi idő szerint hajnali 1:20 (magyar idő szerint reggel 10 óra húsz perckor) futott be a hatóságokhoz. Mást egyelőre nem tudni. Az egyetem később a Twitter-oldalán közölte, hogy „a helyzetet normalizálták”, a campus már nincs lezárva.

A NAU-nak 25 ezer hallgatója van.

Az egyik hallgató Maria Gonzalez azt mesélte az The Associated Press hírügynökségnek, hogy először azt hitte csak petárdák robbantak.

"Épp a vizsgámra tanultam. Kinéztem az ablakon és láttam, hogy két ember elfut. Ekkor jöttem rá, hogy nem tűzijáték, hanem valódi fegyverlövések dördültek" - mondta.  

A Delta Khí egyetemi diákszövetség nemzetközi irodája a The Washington Postnak elküldött közleményében megerősítette, hogy néhány tagjuk "érintett" volt a lövöldözésben.

"Nincsenek információink az áldozatokról és azt sem tudjuk, hogy az elhunyt a szövetség tagja-e" - írták. 

2011-ben egy elhaladó autóból nyitottak tüzet a Delta Khí flagstaffi házára. Az épületen több golyónyom is látható volt, de senki nem sérült meg. Az esetről  2011-ben beszámoló Arizona Star cikke utal arra is, hogy az ügynek a szövetség drogügyleteihez lehet köze, ahogy két korábbi hasonló lövöldözésnek is.

A mostani eset mindössze nyolc nappal az oregoni egyetemi lövöldözést követően történt. Az Umpqua Community College-ban egy támadó kilenc emberrel végzett, majd öngyilkos lett.

Az esetek újra felszították a fegyvertartás korlátozását szorgalmazó hangokat, amelyek egyik szószólója Barack Obama.

"Valahogy ez az egész rutinná vált. Rutinná váltak a rendőrségi jelentések. Az én válaszom itt ezen a pódiumon is rutinná vált. Az események hatására folytatott vita is. Érzéketlenné váltunk ezekre" - fakadt ki az elnök az oregoni eset után. 

Cikkünk folyamatosan frissül!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.