Lövedékek csapódtak be a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhelyen

Ukrán területről kilőtt lövedékek csütörtök hajnalban megrongálták a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhely buszpályaudvarát és vámhivatalát - közölte a vámhivatal sajtószolgálatának vezetője.

Hírek szerint senki sem sebesült meg. A területet tűzszerészek fésülik át a fel nem robbant lőszerek után kutatva.
A buszpályaudvar egyik épületében folyik a buszok utasainak ellenőrzése, míg egy másik helyen, egy váróteremben végzik a teherautók vámvizsgálatát.

A lövedékek a Luhanszk megyei Dolzsanszkij határátkelőhely elleni támadás során csapódhattak be Novosahtyinszk területére - mondta az orosz határőrség helyi részlegének képviselője.

Az ukrán határőrszolgálat szerint a szakadárok aknavetővel támadták Dolzsanszkijt, kilenc ukrán határőr megsebesült. Az aknavetős támadás után a szakadárok az orosz oldalon fekvő határállomásra is rálőttek - állította az Interfax által idézett jelentésében az ukrán határőrszolgálat.

A rosztov-na-donui Gukovo vámellenőrzési posztot csütörtökre virradóra ismét kiürítették a határ túloldalán, ukrán területen kitört lövöldözés miatt – közölte az orosz vámhivatal déli igazgatósága. A nehéz helyzet ellenére az átkelőt helyi idő szerint reggel nyolc órakor ismét megnyitották, átengedik a személyforgalmat és a könnyűgépjárműveket – áll a hivatal közleményében.

Kelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok a reguláris erők és a szakadár fegyveresek között. A szakadárok elleni "terrorellenes művelet" sajtóközpontjának csütörtöki tájékoztatása szerint civil rendszámú gépjárművel, fehér zászlóval közlekedő szakadárok szerdán tüzet nyitottak a hadsereg egyik állására. A közlemény szerint a katonák a tüzet viszonozták, a támadókat megsemmisítették – írta internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A reguláris csapatok Donyeck megyében megsemmisítették a szakadárok öt teherautóból álló menetoszlopát – írta Facebook-oldalán csütörtökön Dmitro Timcsuk, a Katonapolitikai Kutató Központ igazgatója. Előző nap egy ukrán katona halt meg és tizennyolcan sebesültek meg Kelet-Ukrajnában–írta az Interfax hírügynökség Timcsukra hivatkozva.

A luhanszki repülőtéren szerdán felrobbant egy akna, egy ember meghalt, egy másikat súlyos sérülésekkel és égési sebekkel kórházban ápolnak – írta az UNIAN hírügynökség a városi tanács (önkormányzat) sajtóosztályára hivatkozva.

Kijevben a parlament előtt tüntettek csütörtök délelőtt a Donbasz önkéntes zászlóalj, a "Majdan" önvédelmi erői és a Kijev-1 zászlóalj harcosai, követelve, hogy Petro Porosenko államfő és a törvényhozás vezessen be hadiállapotot az ország keleti részében.
A tüntetők több sorban körülvették a parlament épületét, ahová számos rendőrt vonultattak fel. Porosenko várhatóan csütörtökön jelen lesz az ülésen, ahol a tervek szerint beterjeszti új jelöltjét, Valerij Hetelejt a védelmi tárca élére.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője közölte, hogy a kelet-ukrajnai terroristaellenes hadművelet kezdete, április közepe óta 200 ukrán katona veszítette életét, és 619-en sebesültek meg. Az elesettek különböző fegyvernemeknél szolgáltak: 150-en a hadseregben, heten a belbiztonságnál, hatan a határőrségnél, 13-an a Nemzeti Gárdánál és 24-en a rendőrségnél.

A donyecki megyei adminisztráció összesítése szerint a civil lakosság körében április közepe óta legkevesebb 160-an haltak meg, köztük olyanok, akik segítettek a szakadároknak, és az ukrán hadsereg elleni harcban estek el. Eltemettek továbbá 93 olyan áldozatot, akiknek a személyazonosságát nem lehetett megállapítani.

A szakadárok sok áldozatot a harcmezőn temetnek el, azoknak az elesetteknek a tetemét pedig, akik orosz állampolgárok, megpróbálják kivinni Ukrajnából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.