A Kardinális az új olasz miniszterelnök

Az olasz államfő, Giorgio Napolitano egésznapos egyeztetések után vasárnap este hivatalosan is felkérte a volt uniós biztost, hogy alakítsa meg kormányát. A lépésre azért volt szükség még ma, hogy a holnap reggel nyitó ázsiai tőzsdék már a történtek fényében kezelhessék az olasz állampapírokat.

Az egykori belső piaci biztos, a Kardinális, Mario Monti épp hoteljét hagyja el Rómában.

A közgazdász Mario Monti lesz az új, technokrata kormány feje, miután vasárnap a köztársasági elnök hivatalosan is felkérte, hogy alakítsa meg kabinetét. Az új kormány - ideértve Berlusconi konzervatív pártját is - megpróbálja megmenteni Olaszországot az államcsődtől, írja az AP.

Miután napokig tartott a huzavona az új olasz kormányalakítás ügyében, a külföldi befektetők idegessége pedig a tetőpontjára hágott, a köztársasági elnök direkt arra törekedett, hogy a hétfői ázsiai tőzsdenyitáskor már hivatalosan is be legyen jelentve az új kormány megalakulása.

Ennek érdekében Giorgio Napolitano államfő egész napos egyeztetésbe kezdett az összes politikai párt vezetőivel és alig 24 órával Berlusconi távozása után már ki is nevezte Montit. De még ha Montit hivatalosan ki is választották, először össze kell hívnia a parlamentet, hogy bemutassa nekik válságkezelő tervét, majd az ezt követő vita után bizalmi szavazást kérjen. Mindez jó pár napba is beletellhet. 

Super Mario vetette ki a félmilliárd eurós bírságot a Microsoftra

A most 68 éves, elismert közgazdasági szakértő mindenben az ellentéte az eddig az országot vezető Berlusconinak - akinek éveken át volt ellenlábasa, mivel nem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy Berlusconi botrányai és perei miatt az egész ország veszti el hitelességét, írja az AFP.

A gyakran Kardinálisnak is nevezett 1994 és 2004 között volt megbecsült uniós biztosa az EU-nak. Egyetemi tanulmányait az elismert Bocconi egyetemen végezte Milánóban, melyet a legjobb közgazdasági fakultásnak tekintenek az olaszoknál. Ezután az Egyesült Államokba ment tanuln, ahol a Yale-en többek a Nobel-díjas James Tobintól is tanult. 1970-ben a torinói egyetemen kezdett tanítani, melyet 1985-ig nem is hagyott el, és akkor is csak azért, mert egykori egyeteme professzornak hívta Milánóba. Itt szépen haladt felfelé a ranglétrán, és előbb a közgazdasági intézet vezetője, majd rektor, később pedig dékán lett. 

1994-ben, Silvio Berlusconi első kormánya tagjaként kapta meg a belső piaci európai uniós biztos posztját. 1999-ben a Massimo D'Alema vezette baloldali kormány ismét beválasztotta a Bizottságba, ahol honfitársával, Romano Prodival együtt dolgozhatott, és sikerült olyan képet kialakítania magáról, mintha egyetlen politikai párthoz sem kötődne. 

Uniós biztosként sikerült elérnie, hogy a Bizottság megerősítse pozícióit egy, a Microsoftra kivetett, 500 millió eurós bírsággal, melynek köszönhetően elterjedt róla a "kérlelhetetlen és a nyomásnak ellenálló" uniós biztos képe.

Bármi is legyen az igazság, Monti nem szereti, ha szabályok kötik a kezét, mert akkor úgy érzi, rövid pórázon van tartva - erősítették meg egykori kollégái. - A biztos úr egy valódi "kardinális", valaki, akit nagyon nehéz kiismerni. Rendkívül udvariasan, de a legnagyobb lelki nyugalommal küld bárkit az inkvizíció kezei közé ha úgy véli, hogy igazságos és szükséges - mondta el ugyanez a forrás. 

"A leghatalmasabb európai bürokrata"

Egy 2000-ben róla írt cikkben egyenesen Super Mario-nak nevezték, az Economist pedig "az egyik leghatalmasabb európai bürokratának titulálta, aki "inkább a meggyőzést választja a vita helyett". Bizottsági tisztségének lejárta után visszatért egyetemi katedrájához és a Corierre della Sera nevű olasz napilapnak is állandó szerzője lett. 

A lovagias természetéről ismert férfi negyven éve él boldog házasságban ugyanazon asszony mellett, akitől két gyermeke született. Amatőr biciklistaként Monti maga is elismeri, hogy nem igazán társasági típus. - Még ha nem is vagyok túl jó benne, hogy megjegyezzem és aztán el is meséljem őket, rendkívül szeretem a vicceket. Berlusconinak viszont igazi tehetsége van ehhez - mondta ritka interjúina egyikében 2005-ben.

Újságírók szerint azért van humora az új kormányfőnek. Berlusconi távozásának perceiben például a szállodája előtt várakozó újságíróknak egy könnyed kis meteorológiai megjegyzést vetett oda, miszerint:  "rendkívül szép napunk van, nemde?". Ugyanebben az időben Berlusconi épp arról beszélt egy másik helyen, hogy rendkívül büszke magára válságkezeléséért és azért, mert úgy látja, jó útra tért rá az ország.

Nem mindenki akarja Super Mariót

Mielőtt a neve egyáltalán felmerült volna, mint lehetséges jelölté, Monti már a válság megoldásán munkálkodott - Népszerűtleg intézkedéseket kell hozni egybekovácsolva az egyre fragmentáltabb olasz pártokat - mondta még szeptember végén.

Berlusconi eddigi legnagyobb szövetségese, az Északi Liga viszont annak a véleményének adott hangot, hogy inkább ellenzékbe vonul, mint hogy Montit támogassa. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.